Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Минеков за нонстоп климатик в Александровската гробница

S 250 6b81c7b8 35d4 48a4 ba62 94480354d94e

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е направил инспекция в неделя, 25 юли, на уникалната гробница край село Александрово в Хасковска област. По време на визитата той е бил придружаван от ресорния си зам.-министър – доц. д-р Пламен Славов, както и от проф. Валентин Тодоров, експерт по реставрация.

Тракийската Александровска гробница се смята за едно от най-значимите открития на българската археология. Тя е разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково, и е открита през 2000 г. при разкопки на могилата “Рошавата чука” от екип археолози, ръководен от д-р Георги Китов (1943-2008).

Тя е построена през втората половина на IV век преди Христа. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име е неизвестно. Има сравнително добре запазени стенописи с впечатляващи два фриза. В горния фриз са изобразени ловни сцени (лов на глигани и на елени), а в долния — пир. Стенописите са важен извор за тракийското царско облекло, за украсата на царските ездитни коне и за царските инсигнии - символите на властта.

Архитектурата на гробницата също е впечатляваща. Височината на могилния насип на "Рошавата чука" е 15 м, а диаметърът надхвърля 70 метра. Гробницата има коридор, който е дълъг 15 метра, а входът й е от изток. По коридора се стига до правоъгълна камера с размери 1.92 метра х 1.5 метра. След нея следва кръгла камера с диаметър 3.30 метра и височина 3.40 метра. Сводът й има камбановидна форма и започва още от пода. До южната й периферия е изградено каменно ложе, което е било разрушено още в античността.

С идеята гробницата да се запази, до нея достъпът на туристи е забранен. През 2009 г. в непосредствена близост до нея отваря врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. В него е изградено точно копие на Александровската гробница, чрез което посетителите могат да се запознаят с уникалния паметник на античното изкуство в Тракия.

Този февруари археологът доц. Георги Нехризов, ръководител на повече от 40 археологически експедиции у нас, алармира, че състоянието на оригиналната Александровска гробница е катастрофално. Той бе категоричен, че след направената първоначална реставрация докъм 2008-2009 г. и изграждането на копието, състоянието на оригинала се неглижира. Нехризов описа състоянието на Александровската гробница така: "Гробницата стои под една тенекиена барака, която се разпада. Вътре осветлението почти не работи". Той обърна внимание и че така наречените датчици, които следва да следят влажността и температурата в гробницата и които са от съществено значение за запазването на цветовете й, отдавна вече не работят. Тогавашното Министерство на културата изобщо не обърна внимание на проблема.    

По време на неделната си инспекция в Александровската гробница министър Минеков е подчертал опазването на оригинала трябва да продължи. Сред дейностите, които той е посочил, че следва да бъдат извършени, са продължаване на реставрацията и осигуряване на климатична инсталация, която да работи непрекъснато.

При цялостния оглед на прочутия некропол със стенописи министър Минеков е обърнал внимание, че във връзка с използваната древна технология за стенопис в гробницата, са необходими не само средства, а и добри специалисти за опазването й. Министърът на културата е изразил тревога от дългогодишното неглижиране на състоянието на културно-историческата ценност.

Проф. Валентин Тодоров, от своя страна, е коментирал, че за изминалите 20 години не било направено почти нищо по реставрацията на гробницата, освен залепването и инжектирането с хидравлична вар на паднали части от мазилката - технология, прилагана за първи път у нас. Експертът е отправил препоръка гробницата край село Александрово да бъде консервирана в автентичните условия, при които е достигнала до нас през вековете.

Според проф. Тодоров следва състоянието на недвижимата културна ценност във вътрешността да се контролира дистанционно и само експерти да имат достъп до нея с цел изучаването й. Тодоров смята, че това не би струвало прекалено скъпо.

Припомняме, че през 2012 г. се заговори, че тракийската гробница край Александрово може да бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Надеждите бяха това да стане по време на мандата на Ирина Бокова като генерален секретар на организацията на ООН за образование, наука и култура. През 2019 г. италиански експерт е документирал целия интериор на гробницата, като е установил използваните пигменти за оцветяване и подготвителните техники преди изписване – неща, които не са видими с просто око, но са важни в процеса на реставрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във