Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Минеков с предположение – висш полицай, задържан заради него

Ангел Папалезов (в центъра).

По повод разпространената новина за задържането на Ангел Папалезов - висш полицай, борещ се срещу престъпленията с културни ценности, министърът на културата проф. Велислав Минеков предположи, че е възможно арестът да е целенасочен - да осуети контактите им.

Папалезов, който е шеф на сектора за борба срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности в Главна дирекция „Национална полиция“, бе обвинен, че е член на банда за трафик на антики и пране на пари

В същото време проф. Минеков обсъждал с Папалезов идеи за създаване на нова полицейска структура, която да е своеобразен спецотряд по културно наследство от типа на тези, които съществуват в Турция, в Гърция, в Италия, в Испания, във Франция.

По думите на министъра Папалезов е изключително компетентен специалист и един от малцината, които действително работят в полицията – знаят къде какво се случва, пазят закона и ръководят успешни акции.

Според Минеков най-подходящо би било България да последва модела на полицейските структури по културното наследство в Италия и във Франция. Италианското звено, например, е подчинено на министъра на културата. То наброява близо 400 души силно въоръжена полиция - със самолети и моторни катери. Когато министър Минеков бе на посещението в Рим заедно с президента Румен Радев по повод честването на Светите братя, той разговарял с италианския президент Серджо Матарела именно по въпросите за опазването на културното наследство. Матарела го уверил, че ще му осигури съдействие за реализирането на намеренията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във