Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Минеков одобрил ремонт на сградата на НГДЕК в центъра

Министърът на културата проф. Велислав Минеков с екипа на "Любословие" и заместник-министъра доц. Пламен Славов.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е одобрил ремонт на сградата на Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин-Кирил Философ” (НГДЕК) в центъра на столицата, до Женския пазар. Припомняме, че през 2013 г. сградата бе предоставена на гимназията от Столична община, за 10-годишен период от време, като тя многократно привличаше общественото внимание с окаяното си състояние - падаща мазилка, порутен покрив, заковани прозорци.

Междувременно в софийския квартал "Модерно предградие" бе ремонтирана сграда с над 2 млн. лв. от европейските фондове с идеята НГДЕК изцяло да се премести в нея. Това обаче не стана поради нежеланието на част от родителите на учениците.   

Новината за предстоящия ремонт бе съобщена от министър Минеков по време на негова среща с представители на НГДЕК, които са и част от авторите на списание „Любословие” - отличеното издание с детската Вазова награда по повод 171 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Министър Минеков е поздравил младите носители на отличието, като им е пожелал да успеят с каузата цялата НГДЕК да се премести в нова сграда, която да не се намира в покрайнините на София. Освен че им е съобщил, че вече е одобрил ремонт на сградата в центъра, министърът е подчертал, че продължава да подкрепя мисията училището да има нормална сграда, на адекватно място.

Тази година списание „Любословие“ излиза след 13-годишна пауза. Това е неговият девети брой. Поводът за възстановяването му е желанието да се почете паметта на дългогодишния директор на НГДЕК - Гергина Тончева, която почина през 2020 г. - на 87-годишна възраст.

Изданието е плод на работата на ученици от гимназията и на техния учител по литература Борис Иванов. В Министерство на културата освен него на срещата бяха учениците от НГДЕК - Веселин Манчев и Беркант Исаев, както и Радослав Илиев, преподавател по „История на културата” и Теодора Велева, възпитаник на училището и експерт по „Връзки с обществеността” в община Сопот, която организира и връчването на детската Вазова награда. Ученичката Шера Алли, също част от наградения екип, не е могла да присъства лично заради ангажимент в чужбина, уточняват от пресцентъра на Министерството на културата.
По време на срещата министър Минеков е представил на учениците идеята си за превръщането на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство в модерен и притегателен център за млади таланти. Накрая учениците получили книги и специално издание за библиотеката на Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин-Кирил Философ” (НГДЕК) .

Facebook logo
Бъдете с нас и във