Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Минеков е прекратил договора за наем на вестник "Труд"

Служебният министър на културата Велислав Минеков е прекратил в четвъртък договора за наем на вестник "Труд". Това стана ясно от декларация на ГЕРБ, прочетена от Тома Биков от парламентарната трибуна.

"Президентът трябва да вземе отношение по повод прекратяването на договора на вестник "Труд" за ползване на помещения, собственост на Министерство на културата", заяви Биков. Договорът е прекратен заради нередовни плащания, но дължимото вече е погасено, посочи депутатът, според когото това е използване на публичен ресурс за "саморазправа с медии".

"Алармираме за тези действия на служебния министър на културата, защото те се превръщат в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото. Нито един политик в една демократична страна няма право да използва публичния ресурс, с който разполага, за саморазправа, с които и да било медии. Парламентарната група на ГЕРБ настоява Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър и или да се разграничи категорично от тях, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика", се казва в декларацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във