Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИНИСТЪР ЖОТЕВ РЕШАВА КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ БОРОСПОРТ

На 3 октомври ще стане ясно дали Бороспорт ще бъде продаден и дали неговият собственик ще се казва Самоков Боровец 21. Тогава изтича даденият от Министерството на икономиката седемдневен срок, в който купувачът трябва да представи банкови гаранции и документи, с които да удостовери произхода на парите, с които ще плати посочената от него сума по приватизационната сделка.


Продажбата на туристическия обект е втора по ред. Първото наддаване се състоя през март тази година, но приключи с фиаско. За повторното раздържавяване се явиха шестима кандидати, но до финалната права стигнаха само трима. През миналата седмица бе проведен и последният кръг, като собствениците на хотел Самоков спечелиха състезанието за 60-те% от акциите на Бороспорт. Те обещаха да платят за тях 4.9 млн. щ. долара кеш в деня на подписването на приватизационния договор.


Класираната на второ място италианска фирма Валест ЕООД и бойкотиралият последния кръг австрийски инвеститор Петер Редей оспориха избора на Боровец Самоков 21. Според двамата провалили се кандидати Министерството на икономиката е опорочило процедурата по раздържавяването на туристическото дружество, тъй като в хода на преговорите неколкократно е променяна методиката.


Няма нарушение на приватизационната процедура - възразиха експерти от икономическото ведомство. - за всяко действие на министерството своевременно са били уведомявани всички кандидати за Бороспорт. Това са търговски преговори, при които могат да бъдат използвани всякакви методи за постигане на крайната цел, а именно максимално висока цена за продавания пакет.


Не така обаче смятат пренебрегнатите кандидат-купувачи, които вече са уведомили за случая посолствата на Италия и Австрия у нас. Очаква се те да излязат с официално становище по проблема. Представители на Валест и Петер Редей заявиха, че ще търсят съдействие и на други инстанции, и ако се наложи, ще се обърнат и към Темида.


Независимо какво ще представят като документи от Самоков Боровец 21 пред Министерството на икономиката, последната дума за евентуалната сделка ще е на Петър Жотев. Той ще реши дали кандидатът отговаря на изискванията за нов собственик на Бороспорт и дали приватизационната процедура е преминала според правилата. Петър Жотев бе този, който развали предишната продажба на туристическото дружество и го включи в списъка за целева приватизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във