Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Живков посочи как може да се успокои пазарът на еленергия

Благодаря им за нещата, които казаха, защото показаха че познават доста добре проблемите на сектора на електрическата енергия. Точно преди месец и половина проведохме среща с представители на индустрията. Тогава темата беше дали да включваме ТЕЦ "Марица-Изток" 2 със заповед на министъра или въобще да не я включваме. Тогава те защитаваха тезата, че ТЕЦ "Марица-Изток" 2 не трябва да се включва. Нашият екип към Министерството на енергетиката, когато подписваше заповед за онези 1 млн. мегаватчаса за ТЕЦ "Марица-Изток" 2, се ангажира с това ТЕЦ-ът да не остане само с тези 1 млн. мегаватчаса, а да направим така, че при всяка възможно ситуация, която позволява пазарът, ТЕЦ-ът да може да предлага ликвидност на пазара. В развитието на пазара в последните две седмици направихме всичко възможно и ТЕЦ "Марица-Изток" 2 в момента работи така, както в близките години не е работил. В момента ТЕЦ "Марица-Изток" 2 има включени пет блока от общо осем, като три от блоковете са в различни видове ремонти.

Това заяви пред медиите министърът на енергетиката Андрей Живков.

,,Това, което можем да поемем като ангажимент, за да направим възможното да се успокоят цените, е предлагането на ликвидност на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на пазарните цени. Ще проведем разговор с ТЕЦ-а да съкрати времето на обявените ремонти на блоковете си, за да въведем по-скоро в реална експлоатация още мощности. Следим с внимание ситуацията с пазара и моя зам.-министър е взел на ръчно управление ТЕЦ "Марица-Изток" 2, тъй като БЕХ миналата седмица обяви, че той е едва ли финансов холдинг и няма отношение към управлението му'', допълни още министър Живков.

По думите му проблемите, които са довели до това изкривяване на пазара, никак не са от скоро. "Има насложени много проблеми, с липсата на регулация на свободния пазар. В момента ние сме наследили договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори. Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, за да може тази криза да бъде овладяна", посочи енергийният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във