Банкеръ Daily

На първо четене Народното събрание реши

Министър и РЗИ могат да въвеждат противоепидемични мерки

Здравният министър ще може да въвежда противоепидемични мерки в зависимост от епидемичната ситуация в страната.

Предвижда се това да става и на местно ниво със заповед на директора на Регионалните здравни инспекции. Това решиха депутатите с гласуваните на първо четене промени в Закона за здравето.

От ГЕРБ и "Възраждане" се обявиха против промените. Костадин Ангелов от ГЕРБ мотивира решението на групата: "От 1-ви април се спира изплащането на допълнителните трудови възнаграждения по 600, 360 и 120 лева на работещите в системата на българското здравеопазване в лечебните заведения за болнична медицинска помощ".

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова увери, че заплащането на извънредния труд за работещите на първа линия и на лекарите и санитарите в болничната помощ ще остане, като се търси нова методика за трайно увеличение на работната заплата.

"Има разговори за методика за трайно увеличаване. Дали ще бъде през цените на клиничните пътеки и дали това е най-удачният вариант, или ще бъде към основната заплата с Колективен трудов договор, това са всъщност разговори, които в момента се водят, ежедневно, ежечасно, бих казала. Това ще бъде гарантирано. Те трябва да получат трайно своята подкрепа, а не само когато има пандемия от COVID-19", обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във