Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Георги Гьоков посети граничния пункт "Дунав мост"

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков посети граничния пункт "Дунав мост", където работи и мобилен екип на Агенцията по заетостта. Той оцени високо създадената организация и разясни ролята на социалните служби в приемането на бежанците от Украйна.

Министър Гьоков обясни, че държавата е създала достатъчно добри условия за връзка между работодателите и хората, които търсят работа и при спазване на всички законови разпоредби желаещите украински граждани ще имат възможност да се включат в пазара на труда.

"Българските работодатели от години очакват свежа работна ръка и сега започнахме да говорим 100-150-200 хиляди работни места сигурно не са толкова много, но има достатъчно работа за много хора".

Това каза социалният министър Георги Гьоков и направи уточнението, че е добре да се даде първо възможност на пристигналите от Украйна хора да се успокоят, да решат дали ще останат в България и едва тогава да им се предлага работа. Той обаче даде добър пример с посрещнато вчера семейство, което е поискало статут на временна закрила.

"Мъжът беше електроинженер, бяха им издадени регистрационни карти. Ние изпратихме неговото CV в дирекция "Бюро по труда". От там се свързаха с работодатели, след което господинът ще може да започне веднага работа", допълни директорът на дирекция "Бюро по труда" в Русе Венелина Пенчева.

По-късно днес министър Гьоков ще участва в Регионален форум за социалната политика, организиран от Община Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във