Банкеръ Weekly

Общество и политика

Министър Драгомир Стойнев договаря природен газ в Алжир

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заминават днес на работно посещение в Алжирската демократична и народна република, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

По време на визитата министър Стойнев ще открие и ще участва в двустранен бизнес форум, на който ще се дискутират възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество. В делегацията са включени още зам.-министрите Красин Димитров, Васил Маринов и Борислав Ангелов и представители на водещи родни фирми в областта на енергетиката, информационните технологии и отбранителната промишленост. Посланикът ни в Алжир Звездалин Лалов също ще участва в преговорите.

В рамките на официалното посещение министър Драгомир Стойнев ще съпредседателства 20-та сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество. Тя ще бъде закрита на 28 февруари (петък) с подписването на споразумения за двустранно сътрудничество в областта на туризма, на информационните технологии и съобщенията, на сигурността и борбата срещу трансграничната организирана престъпност, на здравеопазването и медицинската наука, на спорта, както и за научно-техническо сътрудничество между Селскостопанската академия и Националния институт за агрономически изследвания на Алжир.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще преговаря в Алжир за внос на втечнен газ у нас. Северноафриканската държава е в топ 3 на износителките на втечнен газ в света.

Алжир (на арабски: Ал-Джазаир), с официално название Алжирска народно-демократична република, е най-голямата по територия държава в Африка и Арабския свят. На север граничи със Средиземно море, на юг - с Мали, Мавритания и Нигер, на изток - с Либия и Тунис, на запад - с Мароко. На север има широк излаз на Средиземно море. По оценка на Националната служба по статистика населението на страната е 37.1 млн. души към 1 януари 2012 година. Столицата на страната е град Алжир.

Официален език в Алжир е книжовният арабски (общ за всички арабски страни), но в ежедневието се използва разговорният алжирски арабски език. Национален език е също берберският език тамазиг, широко (сред около 2/3 от населението) е разпространен и френският.

Паричната единица на страната е алжирският динар. Алжир е член на Африканския съюз, Арабската лига, Арабския магребски съюз, ОПЕК и ООН.

Алжир е сред развитите и богати африкански страни. Тук стандартът на живот е доста по-нисък в сравнение със Западна Европа, но доста по-висок от този в повечето страни на африканския континент. Най-важни за икономиката на страната са добивът и износ на петрол и природен газ, както и отрасли като селското стопанство и туризма. В Алжир се отглеждат финикови палми, цитрусови култури, лозя, маслини и други видове топлолюбиви плодове и зеленчуци. Мекият климат и красиви крайбрежия благоприятстват развитието на морския туризъм. В Атласките планини е развит зимният туризъм, а възможностите за ски през зимата са много добри.

Течните горива са гръбнакът на икономиката на Алжир, като съставляват 60% от бюджетните приходи, 30% от БВП и повече от 97% от експортните постъпления. Страната е сред петте най-богати на природен газ държави в света и е сред първите три страни в Африка по добив на нефт.

Пътната мрежа е концентрирана в северната част на страната, която е и най-гъсто населената. Страната разполага с по-слабо развит туристически сектор в сравнение със съседните страни.

Промишлеността е свързана основно с добив на нефт и газ, лека промишленост и енергетика. В селското стопанство отглеждат пшеница, ечемик, овес, грозде, маслини, цитруси, плодове, развъждат се различни породи овце и крави.

Шофирането в Алжир се извършва от дясната страна на пътя. Страната е бивша френска колония, която си извоюва независимостта през 1962 година - ден на независимостта е 1-ви ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във