Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Денков е притеснен от кандидатурата на Анастас Герджиков

"Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ." Това заяви служебният просветен министър проф. Николай Денков. Той виждал два притеснителни фактора в кандидатурата на Герджиков. "Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. С този акт ще имаме проблеми", смята образователният министър.

По повод разпространението на ковид в училищата, той обясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Най-притеснителна е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона. "В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни Денков пред БНТ. Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от три неща, подчерта министърът - как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани. "Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците. Трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, каза Денков. Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това учениците от 1 до 4 клас, 7 и 12 ще бъдат в училище", изтъкна още той. Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма. "Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята министърът. Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

Законът дава голяма свобода на университетите и действието на ректорите и деканите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във