Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Боил Банов отрече ценностите от колекцията на Васил Божков да се изнасят в чували

Министър Боил Банов и главният директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" Александър Трайков

Министерството на културата съдейства на органите за изпълнение решенията на прокуратурата. Задачата на Министерството е в рамките на процесуалните и следствените действия да гарантира доброто стопанисване, охраняването и съхраняването на съответните културни ценности. Всякакви хипотези за чували са несъстоятелни.

Така министър Боил Банов отговори на изразеното възмущение от страна на Вежди Рашидов - председателят на парламентарната комисия по културата и медиите, че колекцията на Васил Божков се изнася в чували от дома му.

Припомняме, че по-рано днес от от фондация "Тракия" - организацията, поддържаща колекция "Васил Божков" - излязоха с официално изявление, че властови органи се опитват, без каквато и да било правна обосновка, да изземат безценни предмети от сбирката, намираща се в сградата на "Нове Холдинг" АД, която - не на последно място - е със статут на музей.

За да задоволи обществения интерес и за да отговори на възникналите въпроси, министър Боил Банов свика извънредна пресконференция в Министерството на културата. На нея той разясни: "Има непрекъснато хора на всички адреси, според ситуацията. Освен това, независимо дали движимите ценности са картини или археология, на място има представители – реставратори, консерватори и съответни експерти от Националния исторически музей и от Националната галерия. Така, по думите министъра, от институцията практикували винаги и във всички случаи.

Нашата грижа е да опазим културното наследство. На чийто и адрес да се помещава и чиято и собственост да е в момента, за всички нас то е част от миналото и бъдещето на България. Подхождаме към тази грижа изключително отговорно, а експертите ни са много подготвени”.

В извънредната пресконференция участие взе и главният директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Александър Трайков.

Министър Банов че категоричен, че по отношение на движимите културни ценности и на предметите, които имат белези да са такива, се подхожда изключително отговорно. Освен това още от самото начало на операцията от Министерството на културата били сезирани и работили съвместно с прокуратурата и с полицията, както и с всички органи.

"Това не е нито първият случай, в който Министерството работи със специализираните органи, нито ще бъде последният. Почти никога не даваме изявления в тази посока, защото това касае следствени и процесуални действия, свързани компетентно с нашата работа”, посочи Боил Банов. Той не пропусна да отбележи, че Министерството има сериозен опит в организирането на големи изложби зад граница, когато също се прилагат стриктно определени процедури при опазването на експонатите.

Накрая министър Банов гарантира, че са взети всички мерки нещата да се случват под контрола на Министерството на културата, в частност - на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство”, на Националната галерия и на Националния исторически музей. Освен това благодарение на експертите, подчинени на министър Банов, всички ценни артефакти от колекцията "Васил Божков" ще бъдат опазени, съхранени, описани и проучени "така, както подобава, с оглед защита на бъдещето на нацията". По-конкретно Банов разясни, че ако се случи хипотезата културните ценности да бъдат иззети, то за тях ще бъдат освободени депа в Националната галерия и в Националния исторически музей. Там имало всичко необходимо за тяхното опазване - се казва още в официалната позиция на Министерството на културата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във