Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Банов спешно замина за Русе заради пожара на Държавната опера

Заради пожара, унищожил част от покривната конструкция на сградата на Държавната опера в Русе, министърът на културата Боил Банов спешно е заминал за крайдунавския град.

Сигналът за пожара е подаден след 15.30 часа, в понеделник, 6 юли. Според първоначалната информация покривната конструкция на сградата се е запалила при ремонтни дейности. При инцидента няма пострадали. За двамата работници, които в момента на инцидента са били на покрива, са били изпратени линейки. Четири противопожарни коли са гасили огъня.

Министърът на културата очаква разрешение от компетентните органи за оглед на щетите, нанесени от огъня. Заедно с директора на Русенската опера Иван Кюркчиев и със заместник-министъра на културата Румен Димитров, който също отпътува за Русе веднага след първите информации за пожара, министър Боил Банов ще обсъди възможностите за възстановяване на културния институт.

Сградата на операта в Русе е паметник на културата с национално значение. Тя е построена като църковен салон към катедралния храм "Св. Троица" по проект на арх. Христо Христов през 1934 година. Средствата за нейното изграждане са били събирани от църквата. В нея са били организирани музикални вечери, изнасяни са беседи. След 1944 г. църковният салон е национализиран и в него се извършва преустройство, за да може да бъде използван за оперен театър. Той е предоставен на новоучредената Русенска опера, която отбелязва събитието с премиера на първия си спектакъл в него. Това става на 27 ноември 1949 г., а постановката е операта "Травиата“ от Джузепе Верди, под диригентството на маестро Константин Илиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във