Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Ангелов: Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра

И медицински сестри от страната излизат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. В 18:30 часа те ще изградят палатков лагер пред ведомството. Мая Илиева, която е председател на синдиката на българските медицински специалисти, обясни, че причините за този протест са свързани с "неглижиране на медицинските специалисти" от страна на държавата.

По този повод министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че е човек на консенсуса и е готов да се срещне с всяка една медицинска сестра. "Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна." Това коментира той по време на своето посещение в Русе.

"В момента, в който имам възможност, ще се видя с нашите колеги, които са обявили този протест, за да чуя какво точно искат и защо са избрали точно този момент. От разговора ми с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе не усетих такъв тип настроение или такъв тип искания. При първа възможност ще се видя с тях", каза проф. Ангелов.

Министърът поясни, че заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения. "Нещо повече, анексът, който е подписан с Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с Касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока", обясни проф. Ангелов.

Тоя категорично заяви, че законите са ясно и точно разписани, а хората, които водят преговори и подписват Националния рамков договор са Надзорният съвет на Касата, съсловните организации - Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз. "Нито един синдикат не беше поканен на тези преговори. Аршинът, с който сме мерили, винаги е бил еднакъв. Министерството на здравеопазването по никакъв начин не участва в договорния процес или в подписването на анекса или на Националния рамков договор. Ние сме медиатори за прозрачност на процеса", обясни здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във