Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИНИСТРИТЕ ОТЛИЧНИЦИ, КАБИНЕТЪТ СРЕДНЯК

Правителството на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС спокойно може да претендира за титлата рекордьор по най-продължително отчитане от първата си година на власт. Началото на процеса на самооценяване бе поставено в началото на август на среща между тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, премина през подготовката на анализи на съответните министри и приключи с пищна пресконференция на премиера и тримата му заместници в сряда (23 август). По време на услужливо предаваното пряко по националните медии събитие министър-председателят на практика обобщи всички политически и икономически активи, които трудно сформираната миналото лято коалиция си приписа през последните няколко седмици.
Станишев започна отчета си пред медиите с реверанс към тях, като изчете списък от драматични вестникарски заглавия от лятото на 2005-а (т.е. преди сформирането на коалицията).
Сред заслугите на едногодишния кабинет той посочи запазването на политическата и финансовата стабилност, постигането на добра коалиционна политика и други. Подобно на своите предшественици и Станишев се похвали с низ от макроикономически резултати, като ръст на БВП от 5.5 за миналата година, преки чуждестранни инвестиции в размер на 1.4 млрд. евро за първото полугодие на 2006 г., редуцирането на брутния държавен дълг и намаляването на безработицата под 10 на сто. Случайно или не, ден преди премиерския отчет (т.е. във вторник 22 август) същите успехи регистрира и финансовият министър Пламен Орешарски. И в двата анализа обаче липсваха доказателства доколко тези добри показатели се дължат на предприетите от кабинета мерки или са следствие от протичащите обективни макроикономически процеси.
Часовникът на правителството е настроен за периода след 1 януари 2007 година, заяви министър-председателят и подчерта, че с политическа воля и пълна мобилизация на всички институции страната ни ще постигне целта си за пълноправно членство в Европейския съюз. Той отхвърли твърденията за предстоящ социален апокалипсис, включващ рекорден скок на цените и застой на заплатите, след като икономиката ни стане част от единния пазар.
Не мина и без самокритика - министър-председателят подчерта, че правителството вижда добре реалните проблеми на хората, ниското ниво на доходите, забавените реформи в образованието и здравеопазването, съществуването на регионални диспропорции, на региони, които изостават и се обезлюдяват, запазването все още на тежката демографска ситуация.
Лидерът на тройната коалиция със съжаление констатира, че българите продължават да получават най-ниски доходи на глава от населението сред страните членки на ЕС и тези, които предстои в скоро време да се присъединят към общността.
Тези негови изводи хвърлиха донякъде сянка на съмнение върху отличните оценки, които министрите смело писаха на себе си и на екипите си по повод на първата годишнина на правителството.
Сергей Станишев косвено коментира и многобройните упреци, които често получава както от представители на опозицията, така и от мнозинството, че не проявява лидерски качества и не се намесва авторитетно при вземането на важни решения. Председателят на БСП уточни, че вижда ролята на министър-председателя по-скоро като модератор между членовете на кабинета, а не като командир, който тропа по масата и издава команди (явно визирайки експремиера Иван Костов).
В името на коалиционното единство лидерът на социалистите деликатно избегна темата за компромисите, които е направила партията му най-вече в борбата с корупцията и с обещаната от червените ревизия на част от скандалните сделки на НДСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във