Банкеръ Daily

Общество и политика

Министрите на БСП гласуваха против Националния план за въвеждане на еврото

Министрите на БСП вчера гласуваха против приемане на Национален план за въвеждане на еврото. Те се позовават на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано,че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен.

"Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените", заяви министър Нинова на вчерашното заседание на Министерски съвет.

“Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заключи тя.

"Приехме Плана за въвеждане на еврото в България",обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след края на редовното заседание на Министерския съвет на 27 май. След това той обясни:

"Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи за банките, платежните и държавните институции. В него е разписано как точно да се въведе еврото - как ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми в евро; как ще се работи по особените залози; какво точно трябва да направят Агенцията по вписванията и други държавни институции, така че да бъде възможно от 1 януари 2024 г. всички държавни институции да имат техническата готовност да приемат еврото."

По думите на вицепремиера това е първата - техническата стъпка, след това ще предстоят редица законодателни промени, които са необходими, за да може процесът да продължи. Сред важните изменения са промяна в Закона за БНБ, а това означава, че в парламента процесът ще продължи паралелно с голяма част от широките обществени дискусии, посветени на присъединяването на България към еврозоната.

"Ние неведнъж сме заявявали, че България  вече дефакто е приела еврото през Валутния борд. Причината е, че ние сме с фиксиран курс лев - евро и ако в момента трябва да вдигнем лихвените проценти, няма как да го направим, тъй като това решение зависи от Европейската централна банка", уточни Асен Василев.

Той обясни и че в Плана, публично достъпен от юли 2021 г., е заложено колко време ще бъдат в сила двойните цени, като по-конкретно за защита на потребителите е предвидено те да бъдат и в лева, и в евро три месеца преди въвеждане на еврото и девет месеца след това. Това ще се направи с цел недобросъвестните търговци да не злоупотребят с повишаването на цените.

Освен това и курсът ще е фиксиран към текущия, но като цяло предстоят редица технически дейности, които платежните системи и държавните институции ще трябва да извършат, за да работят в евро, а не в лева.

Специално за търговците ще е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, но тя ще е в сила само в рамките на един месец, с цел те да не се натоварват дълго време да поддържат наличности и в двете валути.

На въпрос, свързан с критики от ИТН и БСП, че първо БНБ и Министерството на финансите трябвало да изготвят анализ и чак след това да се пристъпи към Плана, министър Василев отговори, че в момента се работи по него. Очаква се експертите от БНБ да приключат със своята част от анализа, след което той ще бъде публикуван.

В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и чак след анализа ще се проведе широкомащабна кампания. И тъкмо анализът е основото нещо, върху което ще стъпи разяснителната акция, поясни Асен Василев.

След това той подчерта, че за да приемем еврото на 1-ви януари 2024, ще ни е необходима техническа подготвка, а тя отнема поне 18 месеца.

"Така че нямаме много време да отлагаме приемането на оперативната работа" - коментира Василев и отново повтори, че трябва да се направят редица законодателни промени и от последната такава ще зависи финалната дата за приемане на еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във