Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерството на земеделието обеща бързи обезщетения за градушки

Държавен фонд "Земеделие" разполага с 5 млн. лв., предназначени за обезщетения на земеделци, пострадали от градушки и компенсациите ще бъдат изплатени в най-кратки срокове - уверяват от агроведомството.

Оттам припомнят, че със сигурност ще бъдат компенсирани стопани със 100% пропаднали площи, а ще се разработи и механизъм, за да се обезщетят и фермери, които са претърпели щети в по-малък размер.

Във всяко засегнато от градушки населено място ще има представител на администрацията, който да приема заявленията и веднага след тяхното приемане започва описване на щетите.

Пострадалите от градушки земеделци имат право да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за обследване на засегнатите имоти.

С жива верига стопаните от Садово, чиито насаждения бяха унищожени от снощната градушка, блокираха тази сутрин движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. Протестът им продължи около час. 

Припомням, че след забрана за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет в Пловдивско, падна град и нанесе щети върху 10 000 декара.

Днес в 12 часа протестиращите се срещнаха с представител на земеделското министерство, за да обсъдят вариантите за компенсация.

Земеделците твърдят, че между 70 и 80% от продукцията им е унищожена. Хората нямат застраховки, тъй като те не покриват унищожената техническа инфраструктура. Освен това много от тях са теглили кредити, което ги поставя в опасност от фалити.

Заради погубената реколта протестиращите очакват помощ от държавата. 

Едни настояват тя да покрие 100% от щетите, а други - да им бъдат осигурени безплатни торове и препарати. 

Комисия от служба „Земеделие“ в община Садово е започнала описването на щетите. Засегнати са основно землищата на село Чешнегирово и гр. Садово. 

Площите са най-вече на дребни земеделски производители и са засети с тиквички, домати, пъпеши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във