Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерството на отбраната отвори три почивни бази за бежанците

От самото начало на военните действия в Украйна българското Министерство на отбраната транспортира и настанява украински граждани, потърсили убежище в страната ни.

През април Министерството е предоставило още една своя почивна станция за настаняване на украински граждани. Към днешна дата в три почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 351 души. По-конкретно става дума за 249 възрастни и за 102 деца и юноши до 18 години.

Най-голям брой са настанените в хотел „Рибарица“ в село Рибарица - 238 души. В хотел „Адмирал“ в курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ са настанени 106 души, а в почивна станция „Боровец“ в курортен комплекс „Боровец“ са постъпили седмина украински граждани.

От Министерството на отбраната отчитат, че ситуацията е динамична и броят на украинските граждани във ведомствените почивни бази непрекъснато се променя. Служителите на „Военни клубове и военно-почивно дело“ продължават да оказват съдействие на бежанците - предимно по трудови и здравни въпроси, както и в подкрепа на образователния процес на децата.

От Министерството на отбраната отчитат, че в рамките на операцията по превозване на украински граждани, започнала на 4 март и осъществявана съвместно с Министерството на външните работи, към 26 април от граничните пунктове в Румъния до България са превозени 1791 души. Отделно в рамките на територията на страната са превозени общо 1097 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във