Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерството на културата отличи поименно 30 интелектуалци

Министърът на културата Боил Банов и примабалерината Красимира Колдамова

„Всекидневието може да е гнет/ и да ни извива на осмица/но се срещаме с надеждния привет./ Аз съм видим, ти си видим, тук, сега,/питаме за нашите дечица...“

Този стих, макар и да не бе изрецитиран от автора си - 97-годишният поет Йотко Кадемов, можеше да е мото за тържеството в галерия „Средец” на Министерството на културата, където днес (5 ноември) бяха почетени над четиридесет интелектуалци по повод Деня на народните будители.

Самият Йотко Кадемов, който, както увери присъстващите, не спира да пише, получи от министъра на културата Боил Банов почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – сребърен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Със същия почетен знак бяха отличени и Емил Павлов – председател на българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF), и Руско Русев – ръководител на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково.

 С почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ – златен и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бе отличена Народната библиотека „Петко Рачов Славейков“ във Велико Търново, която тази година отбелязва своята 130-годишнина.

Грамоти за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство получиха четирима архивисти: Стефка Петрова, д-р Калинка Анчова, Вълчо Златилов, Борислав Дряновски; трима читалищни дейци: Виктория Жекова – библиотекар при Народно читалище „Добри Войников 1856“ в град Шумен, Мирослава Лилова и Антоанета Ставрева от Народно читалище „Развитие 1869“ в Дряново; петима преводачи - Мария Далчева, Анжелина Пенчева, Ася Григорова, Мария Петкова, Силвия Борисова; двама хореогафи: Иван Иванов и Борис Иванов.

Също така за дейността си бяха отличени и културни институти, празнуващи различни годишнини: фолклорният танцов ансамбъл „Балкан“ в София и библиотеките „Христо Ботев“ във Враца, „Христо Смирненски“ в Плевен, „Захарий Княжески“ в Стара Загора, „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, „Емануил Попдимитров“ в Кюстендил, „Никола Й. Вапцаров“ в Кърджали, „Николай Вранчев“ в Смолян  и „Петър Стъпов“ в Търговище.

С наградата „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бяха удостоени дългогодишният филмов критик от някогашния вестник „Култура“ (сега вестник „К“), д-р Геновева Димитрова, ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, доц. Петко Христов от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, културологът проф. Любомир Стойков, композиторът Ценко Минкин и председателят на Съюза на народните читалища - Николай Дойнов.

С най-високата награда на Министерството на културата „Златен век“ - огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бяха отличени шестима творци: примабалерината Красимира Колдамова, оперната певица Красимира Стоянова, диригентът на „Мистерия на българските гласове“ проф. Дора Христова, диригентът на църковния хор при катедралния храм „Света Неделя“ проф. Мирослав Попсавов, дългогодишният ръководител на Фолклорния танцов ансамбъл „Балкан“ Кирил Чирпанлиев и ректорът на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев.

Много от наградените, като примабалерината Красимира Колдамова, подчертаха при получаването на отличието, че макар и вече да не са на сцената и под светлините на прожекторите, не спират да предават своя опит и любов към изкуството на учениците си – деца и младежи, новите поколения на България.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във