Банкеръ Daily

Демократична България:

Министерството на икономиката бе отдадено на концесия на Пеевски и ДПС

Ивайло Мирчев

ГЕРБ казват, че скандалът около Българската банка за развитие е претоплена манджа, но не казват, че той бе потулван с години. Министерството на икономиката бе отдадено на концесия на Пеевски и ДПС. Това е публична тайна и се случи под опеката на двама министри – Емил Караниколов и Лъчезар Борисов, коментира пред Нова телевизия Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

"Според устава на ББР всеки кредит, който е над 5% от капитала на банката, трябва да мине през надзора. Тези кредити са с такъв размер и това означава, че шефът на надзора ги е одобрил лично”, обясни Мирчев и добави, че работата на банката е да помага на малките и средни предприятия, защото те имат много по-малък достъп до финансов ресурс.

„Основният въпрос е защо пари на данъкоплатците са използвани, за да се отпуснат кредити на големи фирми. И то неслучайни фирми. В устава на банката пише, че не може да отпуска кредити на фирми, свързани с политически лица. Имало е пропуски и от надзора на БНБ”, заяви още Мирчев.

Цонев призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски. „Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, заяви той и обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението.

Пълният списък на фирмите, усвоили близо милиард лева, беше публикуван на официалната страница на икономическото ведомство.

Ето го и него:

Кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет) и"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД

Наред със списъка на най-големите кредитополучатели от икономическото ведомство официално съобщиха, че до края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българската банка за развитие (ББР). Хората на министър Кирил Петков поясняват, че тя е създадена с цел проверка на процедурите по отпусканите от нея кредити в съответствие със Закона за ББР и устава на банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във