Банкеръ Weekly

Общество и политика

Министерският съвет взема млади и образовани роми за консултанти

Млади и образовани роми ще бъдат привлечени като консултанти в администрацията на Министерския съвет. Те ще помагат в планирането и прилагането на мерките от Националната стратегия за интеграция на ромите и трябва да отговарят основно на един критерий - да са студенти последна година. Засега обаче не се знае каква точно ще е бройката на наетите младежи от малцинствата. За труда си в администрацията на кабинета те ще получават заплата от по 500 лв. на месец.

Любопитното е, че стратегията за интеграция на ромското население беше приета още при предишното Народно събрание, но на практика досега видими резултати от нея няма. За нейната реализация пък отговаря Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, която е на прякото подчинение на Министерския съвет. Досега в подкрепа на нейното изпълнение е започнало строителството на социални жилища във Видин, Дупница и Девня.

Сега у нас като роми се идентифицират едва около 5% от населението на страната. Според прогнозите на Световната банка към 2020 г. 23% от трудовото население в страната ще бъде ромско. Според предишната власт ако тази стратегия не бъде реализирана и не се изпълнят секторните политики, след шест години ще имаме 23% население, за което трябва да се отделят социални фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във