Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерският съвет ще решава кой курорт е национален

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. Предвижда се с наредба да се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, както и организацията и управлението на туристическите дейности на територията им.

Лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените.

Отпаднаха предложенията в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони.

В случаите, когато на територията на общината е разположен национален курорт, общинският съвет е длъжен да планира разходи за подобряване на предлаганите туристически дейности, общински обекти, услуги и продукти в националния курорт, записаха още депутатите.

Депутатът от групата на ГЕРБ Димитър Бойчев обясни, че голяма част от приходите на общините идват от националните курорти и промяната в закона е опит да накарат кметовете на общините да реинвестират част от тези пари в инфраструктура и в озеленяване. Не става въпрос за повишаване на данъци, категоричен беше той.

Дора Янкова от БСП заяви, че държавата трябва да се ангажира с националните курорти, а не да се прехвърля отговорността на общините. "Тук опипваме темата, знаем, че има проблем, но хайде да го метнем на общините", посочи тя.

Към министъра на туризма се създава и Експертна комисия за регистрация на ски училища и Експертна комисия за определяне степента на сложност на ски пистите, решиха още народните представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във