Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерският съвет провежда второ заседание за тази седмица

Откриваме днешното редовно заседание, което е второ за тази седмица. Очевидно е, че имаме интензивен дневен ред. Понякога ще работим по-интензивно. Ако е необходимо, ще правим и по три заседания. Започнали сме с високо темпо. Продължаваме да работим отворено и отговорно към обществото и медиите. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на откриването на заседанието на Министерски съвет днес.

Това е второто редовно заседание на служебното правителство. На него Министерският съвет ще приеме решение за подготовката и произвеждането на избо­рите за народни представители за Народно събрание на 11 юли 2021 г.

На извънредно заседание в понеделник (17 май) служебният кабинет предвиди 68 млн. лв. за провеждането на предсрочните избори на 11 юли. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Василев уточни, че 57.1 млн. лв. ще струва провеждането на изборите, а 11.1 млн. лв. се отделят допълнително в случай че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите.

По думите му в план сметката са обезпечени и над 500 допълнителни секции в чужбина.

Въпросната план сметка включва и закупуването на допълнителни машини за гласуване. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за тяхната доставка, когато се  се разбере какъв брой точно е необходим. "Министерството на финансите е поело ангажимент да обезпечи средствата за тях", посочи финансовият министър

От изказването му се разбра, че може да възникне допълнителен харч покрай видеонаблюдението.

"След като МОН подаде информация какво видеонаблюдение има по училищата в момента и с прецени какво допълнително видеонаблюдение е необходимо и ЦИК прецени дали видеонаблюдение, ще има, или не, на тези избори, Министерство на финансите се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими", каза Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във