Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерският съвет подготвя обща стратегия за язовирите

Взехме много конкретни мерки за цените на електроенергията и цените на газа, що се отнася до подпомагането на бизнеса и битовите потребители. Това обяви министър-председателят Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет, проведено днес - 20-и януари.

Първо, битовите потребители, които в момента са получили по-високи сметки за ток, всъщност трябва да знаят, че увеличението се дължи на скока на цените през юли 2021 година. Мораториумът върху цените на тока е в сила и с мерките, които са взети по отношение на ЕРП-тата, очакванията са, че когато той падне, няма да има шоково поскъпване.

Второ, бизнесът е компенсиран със 110 лева през месец ноември, със 130 лева през месец декември и днес е приет нов таван - до 250 лева на мегават за месец януари в зависимост от пазарните цени. Това е нов таван, а не е старият, който е бил 30 процента. Това, според Петков, за малките бизнеси означава, че сметките, които са получили за месец декември, макар и по-високи, ще бъдат компенсирани в началото на месец февруари.

Предвидено е в сметките за месец януари да е включено допълнителното подпомагане, което от Министерския съвет са приели през месец декември. Така сметката за тока в началото на февруари ще бъде значително по-ниска, отколкото е тази, която трябва да се плати към момента. Това е в сила и за газа - сметката, която потребителите ще получат през февруари за месец януари, ще включва компенсациите за декември и януари.  

"На потребителите няма да се налага да обикалят министерства, ведомства или каквото и да е - компенсациите им за газа ще бъдат заложени в сметките им за февруари - т.е. ще бъдат приспаднати от фактурата. Така потребителите ще бъдат компенсирани за сметките си през декември и януари". Това обясни на свой ред министърът на енергетиката Александър Николов.

В момента министър Николов не се ангажира да коментира следващите компенсации за февруари и март, въпреки че такива ще има, тъй като все още не са ясни цените на газа.

Малко по-късно от решенията на Министерския съвет стана ясно, че топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации заради растящите цени на синьото гориво. За целта е одобрена програма, която предвижда подкрепа с фиксирана сума за всеки мегаватчас използван природен газ.
Индикативният размер на финансирането по програмата е 140 млн. лв., а периодът на подпомагане е от 1 декември 2021 г. – 31 януари 2022 г.
Очаква се от програмата да се възползват близо 140 хил. клиенти на природен газ. Tя е част от целия пакет мерки, одобрен от правителството за
компенсиране на индустрията и бита във връзка с високия ръст на цените на електроенергията и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лева.
Компенсациите ще се изчисляват като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и
прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 г. съгласно ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 година.

В сумите не е включен ДДС. Компенсациите ще се отразяват в издадените от съответния доставчик фактури като намаление на дължимата за плащане сума. В сметките за месец януари 2022 г ще бъде включен целият размер на компенсацията за месец декември 2021 и месец януари 2022 година.
Програмата ще се реализира след получаване на положително решение от Европейската комисия или на становище, че компенсациите не представляват държавна помощ.

По отношение на новата стратегия за справяне с пандемията, Кирил Петков обяви, че има добра новина и тя е, че интензивните легла не се запълват с бърза скорост и от екипа му следят много внимателно въпросния индикатор.

По отношение връзките със Северна Македония, премиерът обяви, че вече е дошло време 30-е години закъснение в отношенията между двете страни да бъдат наваксани, като петима български министри ще представят на предстоящата среща със своите колеги конкретни мерки за взаимодействие.

Специално внимание Кирил Петков отдели на проблема с язовирите. Той уточни, че в момента се дискутира казуса със сигурността на язовир "Огоста". 

"Имаме огромен наследен проблем - много министерства - на икономиката, на околната среда и водите, на енергетиката, на земеделието и на отбраната, включително и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са собственици на някакъв водоем, язовир. Проблемът е, че към момента няма обща стратегия как тези язовири могат да се управляват" - отбеляза премиерът и допълни, че предстоят и законови промени.

Причината - има много язовири с повече от един собственик. Има непредадени язовири от общините към министерствата. Има и министерства, които заедно управляват един язовир.

"Всяко министерство се е спасявало поединично, като в същото време съществуват рискове и кризисни обекти. Решихме, че ще имаме една обща стратегия и една обща работна група, за да сме сигурни, че имаме ясен механизъм за управлението на тези язовири, за които в момента дори няма регистър. Защото не искаме пролетта да ни изненада" - обясни Кирил Петков и допълни, че приоритет ще бъдат най-опасните водоеми.

Той припомни, че когато бе служебен министър на икономиката заварил 430 язовира, които са били към Държавната консолидационна компания. Десет от тях били ремонтирани, но те всъщност не били сред 35-е водоема, като например язовир "Огоста", намиращи се в най-окаяно състояние и най-опасни. В същото време близо 180 язовира се ремонтират с неясна документация и по неясен начин, като парите, дадени за ремонта им от ДКК, ги няма. Става дума за сума в размер на близо 600 млн. лева.

"В момента наследяваме ужасен пъзел от лошо управлявани обекти, с реален риск за населението, но този път сме се заели да оправим този проблем" - предупреди премиерът. Той коментира, че "Огоста" е вторият по големина язовир в страната, че стената му все още не е в такова състояние, че мерките да трябва да се вземат още утре, но че все пак действия трябва да се предприемат в близките два-три месеца.

По отношение на изваждането на Изпълнителната агенция по горите от Министерството на земеделието, премиерът коментира, че в коалиционното споразумение ясно е записано, че такова преструктуриране предстои да се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във