Банкеръ Daily

Георги Георгиев:

Министерският съвет дискриминира "Топлофикация София"

Министерският съвет дискриминира "Топлофикация София" - 20 дни от "Московска" до "Дондуков" не може да се осъществи връзка. Това заяви председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. 

Той обвини държавата в безотговорно поведение и заяви, че иска същото третиране, каквото получават частните заводи. 

"Най-лошите ни опасения се сбъднаха. Направихме преговорен екип. Преди 15 дни проведохме и извънредна сесия на Столичния общински съвет, за да започнем разговорите за компенсация на "Топлофикация - София", но насреща има оглушително мълчание. Нашият преговорен екип няма с кого да преговаря", подчерта Георгиев и допълни, че директорът на "Булгаргаз", трябва да прояви здрав разум и заедно с Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката веднага трябва да предприемат действия. 

На въпрос дали наистина "Булгаргаз" може да спре доставките за столичната топлофикация, председателят на СОС отговори, че това е невъзможно, защото ще засегне енергийната система на страната. По думите му "Булгаргаз" е най-големият лихвар на столичната топлофикация.

"Плащат се десетки милиони лихви годишно на "Булгаргаз". Тепърва ще се увеличават дълговете заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг до момента няма нищо извънредно, ако го сравните със задълженията от преди 2, 4 или 6 години. Задълженията са били дори и повече", заяви още той. 

Георгиев подчерта, че 1 милион софиянци се отопляват благодарение на услугите на общинското дружество. От 30 млн. лв. приход на "Топлофикация - София" за октомври, 20 млн. лв. са платени на "Булгаргаз". Председателят на столичния общински съвет каза също, че дългът се обслужва регулярно и над 75% от задълженията за тази година са платени.

"Защо "Булгаргаз" отказва да промени този феодален договор с високи лихви и авансово плащане. Правителството, заето да обслужва предизборната кампания на своя принципал - президента Радев, гледа втренчено всичко катастрофи, които наближават държавата. Един кораб не могат да разтоварят, пандемията не може да бъде овладяна, гледат бесните енергийни цени, които поставят "Топлофикация - София" в невъзможност да изпълнява задълженията си, влизайки в дългова спирала", заяви пък шефът на енергийната комисия към СОС Прошко Прошков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във