Банкеръ Daily

Общество и политика

Миньори и енергетици излизат на протест в София в четвъртък

Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" организират в четвъртък протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища, съобщи на пресконференция в централата на синдиката Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа". В протестното шествие се очаква да се включат около три хиляди души. 

В четвъртък шествието ще започне в 13 ч. и ще премине през софийските улици, като ще спре пред основните министерства, които могат да решат проблема. В петък се очаква среща на представители на КТ „Подкрепа” и КНСБ с президента и с премиера.

"В началото на декември в Катовице, Полша, ще се състои 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очакваме и настояваме правителството да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ реалността в енергийния сектор и последствията за българската икономика. В момента България няма Национална енергийна стратегия и програма за бъдещето за развитието на отрасъла, заявяват от синдиката. ЕК да прилага диференциран модел към отделните държави спрямо тяхното състояние и перспективи за развитие, каза Манолов. В България основен източник на енергия е АЕЦ "Козлодуй", а ТЕЦ-овете помагат, когато потреблението се увеличи и ако те спрат, може да има недостиг, защото няма и откъде да се внесе енергия", обясни Манолов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във