Банкеръ Daily

Общество и политика

Минималната работна заплата трябва да се увеличи със 150 лв., смята Петър Витанов

"От групата на социалистите смятаме, че минималната работна заплата трябва да бъде 60% от средната работна заплата за всяка една държава членка на ЕС. С минимална работна заплата 610 лв. над 1 милион български граждани са до прага на бедност." Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП,  пред Нова телевизия. Според изчисленията, ако минималната работна заплата стане 60% от средната работна заплата, то в България тя ще се увеличи със 150 лв. и ще нарасне до 760 лв.

"За представителите на нашата група това е защита за работника и възможност за по-добър живот на българите. Как си представяте една майка да отгледа едно или повече деца със заплата от 610 лв.?", попита евродепутатът от левицата.

Той отбеляза, че с въвеждането на този механизъм за европейските работници, сивият сектор ще се свие, особено в България, където с изплащането на минималната работна заплата има практика и за допълнително даване на пари на ръка.

"Механизмите могат да бъдат различни, като именно тези дискусии са подети под натиска на групата на социалистите, защото Европа се базира на три принципа - благоденствие, справедливост, устойчивост", подчерта Витанов. По думите му Европа все още има най-напредналите системи за социална сигурност, а това предложение е именно такова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във