Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК ИЗТЕГЛИХА ЗАПАДЕН БИЛЕТ

Мини Марица Изток ЕАД и германската фирма Рейнбраун АД подписаха договор за създаване на смесено дружество Минна компания Марица-Изток АД. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, в т.нар. малък джойнтвенчър държавата държи 1/3 от акциите срещу 2/3 за германските инвеститори. Началният капитал е 50 100 лв., разпределен в 501 поименни акции по 100 лв. едната.


Дружеството ще направи оценка на активите на мините, въз основа на която ще се определи инвестиционната програма на Рейнбраун. Парите за обновяване на оборудването и технологиите за добив щели да дойдат от дългосрочни кредити от Дойче инвестиционс гезелшафт (DIG), Дрезднер Банк, Кредитанщалт фюр Видерауфбау, ХипоФерайнцбанк или Европейската банка за възстановяване и развитие. Според експертите от германската компания изработването на финансово-икономическо проучване за проекта, с което ще се кандидатства за заемите, ще струва около 5 или 6 млн. г. марки и ще бъде за тяхна сметка. Еберхард Булинг, отговарящ за проектите на Рейнбраун АД в България, подчерта, че отговорността за погасяването на заемите ще се носи от големия джойнтвенчър, в който държавата ще участва с апортна вноска на мините, а германската страна - с въпросните инвестиции в оборудване и технологии. Техният размер щял да бъде два пъти по-висок от стойността на апорта.


Германските инвеститори също така искат да сключат дългосрочни рамкови договори с трите ТЕЦ-а в енергийния комплекс Марица-Изток, с които да подсигурят реализацията на добиваните в мините въглища и спазарят доставките на електроенергия, необходима за работата на рудниците си. Преговорите ще се водят със собствениците на централите, т.е. с новообразуваните джойнтвенчъри.


Като опция в договора между Рейнбраун АД и ДАЕЕР е записано, че компаниите инвеститори в модернизацията на ТЕЦ Марица-Изток 3 и Марица-Изток 1 - Ентерджи и Американ електрик системс, могат да закупят миноритарния пакет от акции на държавата в мините. От своя страна германците искат да вземат поне пакета акции на българската страна в централите. Това на практика ще доведе до пълното раздържавяване на тези предприятия.


Нашият продукт е такъв, че ние заедно го произвеждаме, заедно го продаваме. Лигнитните въглища не могат да се транспортират повече от 40 км извън рудника. След това стават неефективни. Така че интересът ни е това, което произвеждаме, да го продаваме на ТЕЦ-овете и Брикетна фабрика, коментира схемата Огнян Атанасов, съветник за международните проекти на Рейнбраун АД в Югоизточна Европа. Компанията не се е отказала и от апетитите си към ТЕЦ Марица-Изток 2. Първо обаче, трябвало да се проучат условията на българската страна и да се види как ще потръгне проектът за мините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във