Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИНЕРАЛБАНК ОСТАНА БЕЗ ЯПОНСКИ ОБЛИГАЦИОНЕН ДЪЛГ

МИНЕРАЛБАНК вече няма задължения към японски кредитори по т. нар. самурайските облигации, съобщиха синдиците на кредитната институция. През април 1997 г., когато поеха МИНЕРАЛБАНК, те са констатирали, че японските банки и финансови компания са продали вземанията си от фалиралата българска банка на две дузини фирми и финансови институции. Те пък от своя страна са продавали тези дългове на свои клиенти. Така се оказва, че за периода от 17 май 1996 г. - когато МИНЕРАЛБАНК бе затворена, до 31 март 1997 г. - когато бе обявена в несъстоятелност, пазарът на нейните дългове е бил един от най-оживените. На няколко пъти е сменяна собствеността на задължения с общ номинал от 49 млн. щ. долара, като немалка част от тях е купена чрез посредници от български банки и фирми. Това не бива да ни учудва, при положение че външните дългове на МИНЕРАЛБАНК са продавани по цени, вариращи между 18 и 15 цента за долар. Следователно за покупката на дългове с общ номинал от 49 млн. щ. долара са направени разходи за не повече от 8.8 млн. щ. долара - сума, поносима и за големите български кредитни институции.


Активно са се търгували и други външни задължения на МИНЕРАЛБАНК. Към момента на затварянето й нейните външни кредитори бяха над тридесет. Освен японските банки в тази група влизат Banker's Trust, Volksbanken, Oberbank, Helaba, Banka Nazionale del Lavoro и белгийската банка Generale. От общо 250 млн. щ. долара външни задължения 142 млн. щ. долара бяха към японски кредитори, а 49 млн. щ. долара от тях - по самурайските облигации.


Без съмнение сделките с външните дългове на МИНЕРАЛБАНК са били особено изгодни. Например дадена фирма или банка е купувала такова задължение от 10 млн. щ. долара, плащайки максимум 1.8 млн. щ. долара. След това тя е изчиствала дълга на МИНЕРАЛБАНК, като е получавала нейно вземане от предприятие или от група предприятия. Обикновено вземанията, които банката е предоставяла на държателите на неин външен дълг, са били малко по-малки от неговия номинал. С други думи, външни задължения от 10 млн. щ. долара кредитната институция е погасявала с прехвърляне на вземане за 6 млн. щ. долара. При това положение държателят на външния дълг излиза на печалба от 5.2 млн. щ. долара, като се има предвид, че го е купил за 1.8 млн. щ. долара.


Струва си да отбележим и че МИНЕРАЛБАНК е погасявала дълговете си към новите кредитори предимно със свои вземания от работещи и перспективни предприятия - например с тези от Булгартабак - Благоевград.


Японският облигационен дълг на МИНЕРАЛБАНК бе към банков синдикат с представител Industrial Bank of Japan. Освен IBJ в него влизат Нachijuni Bank, Toho Bank, Sanwa Bank и Nippon Dantai Life Insurance Co и Financial Company Plc.

Facebook logo
Бъдете с нас и във