Банкеръ Daily

Общество и политика

Минеков за пожара в кино "Възраждане": Мафията явно набира сили

Министърът на културата Велислав Минеков настоява за нов закон за опазването на културното наследство. Позицията му е по повод поредното посегателство над сградата на бул. „Христо Ботев“ в столицата - бившето кино „Възраждане“ (театър „Ренесанс“). Сградата, която горя тази сутрин, е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата. Бившето кино "Възраждане" попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство и всички градоустройствени и инвестиционни проекти и искания за намеси в обекта подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

"Трябва незабавна промяна в закона. При такъв инцидент незабавно сградата да се отнема от собствениците, защото те са длъжни да поддържат и охраняват собствеността. Класически вид престъпност е това. Явно мафията набира сили, предполага, че служебното правителство скоро ще приключи .Това е схемата как да унищожим паметник на културата – подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се обявява сградата за негодна и строите вашия билдинг с неговите 28 етажа. Винаги има един клошар само че нали няма да се заблуждаваме. Не става дума за клошар", подчерта Минеков пред репортери на мястото на инцидента. Той направи паралел с други подобни случаи, сред които – Тютюневите складове в Пловдив, а и предходните два пожара в историческата сграда в центъра на София. "Ще се постарая това да влезе в прокуратурата, защото съм бесен", увери министърът.

Той изтъкна, че експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на сградата, но резултат няма, защото законът очевидно не е достатъчно ефективен. "Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история", каза Минеков. По думите му никога не е била потърсена ясна отговорност от собствениците на тези сгради – недвижими културни ценности, паметници на културата. "Изказвам огромна благодарност на пожарникарите, които за пореден път откликнаха толкова експедитивно и направиха всичко по силите си да намалят щетите от тези злонамерени действия и от бездействието на собствениците на бившия театър „Ренесанс", заяви министърът.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във