Банкеръ Daily

Общество и политика

Минеков убеждава и Арабските емирства за каузата на Свети Кирик

България и Обединените арабски емирства ще подпишат Меморандум за разбирателство за укрепване на социалното, културното и икономическото партньорство. Основен акцент в него ще е активизирането на работата по превръщането на остров Свети Кирик край Созопол в световен център на изкуствата.

Това е резултатът от провела се днес среща между министъра на културата проф. Велислав Минеков и извънредния и пълномощен посланик на Обединените арабски емирства у нас - Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

Министър Минеков и посланик Алнуайми уточниха последните подробности около предстоящо подписване на Меморандума за разбирателство между Департамента по култура и туризъм на Абу Даби и българското Министерство на културата. Меморандумът ще бъде със срок на действие 5 години.

На основата на Меморандума България и ОАЕ ще насърчават публични и частни инвестиции в културата ни. Страните ще си сътрудничат и чрез обучение и обмен на експерти.
Министър Минеков сподели пред посланик Алнуайми, че за страната ни е много важно да продължи работата по един от ключовите проекти, по които той е работил и в предишния си мандат през 2021 г. – превръщането на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол в Световен център на изкуствата.

Министър Минеков обясни, че за превръщането на острова в Световен център на изуствата са водени разговори и с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, и със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата г-н Ернесто Отоне Рамирес, както и с посланика на Република Франция у нас Флоранс Робин.

Минеков подчерта пред Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, че ще се радва при осъществяването на проекта за Световния център на изкуствата да има и подкрепата на ОАЕ и по-специално – на филиала на музея „Лувър” в Абу Даби, тъй като новият културен обект на остров Свети Кирик и Юлита ще носи изключителна добавена стойност не само на Созопол, Черноморския регион и България, а и на Европа и света.

По думите на министър Минеков включването на ОАЕ в проекта би бил ясен знак за присъствието на Емиратите на световната карта на културното наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във