Банкеръ Daily

Общество и политика

Минеков помоли лично ГЕРБ да се изнесат от НДК

Служебният министър на културата Велислав Минеков отиде лично в административната сграда на НДК, за да връчи на ГЕРБ писмо, с което ги приканва да освободят двата етажа от сградата. Той не се срещна лично с представители на партията, а остави документа на входа на НДК. "Предлагам да се изместят от тези два етажа. Ще им намерим достойно място, помолил съм областния управител да търси такова, така че ще се случи", каза на входа на НДК министърът. По думите му има правни основания, защото тези два етажа са взети с една "нещастна заповед на президента Плевнелиев, а ползата е съмнителна". "Нека освободят етажа, за да може НДК да се върне към нормалната си рабата. Ако не стане с молба, ще пробваме по законов път", прикани Минеков. Той подчерта, че това не е някакво наказание към партията. Министерството на културата просто си връща собственост, защото търпи съществени загуби.

От ГЕРБ определиха случващото се като репресия и простащина.

"Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на изчегъртването на партия ГЕРБ. В момент, в който очакваме да имаме редовно правителство, което да решава проблемите на страната, гражданите и бизнеса, това за зрелища, в които, за съжаление, няма хляб. Нито по смисъла на закона, нито по смисъла на нарочен акт им основание и причина да напуснем. Това не е НДК. Това е административна сграда, която преди много години е строена за нуждите на министерството на отбраната", каза Росен Желязков. Той обърна внимание, че етажи в същата сграда стоят празни и не се управляват, били в занемарено и окаяно състояние. И отправи препоръка към медиите да се позаинтересуват от имотите под управлението на Министерството на културата, а не от имоти под управлението на областния управител, предоставени по реда на закона за политическите партии.

Няма правни основания да освобождаваме помещенията, посочи и Даниел Митов. "Г-н Минеков не е принципал на тези помещения и не знам какво прави тук изобщо. Очевидно е, че се е хванал за Министерството на културата и държи да остане в него като редовен министър. Взима пример от г-н Рашков и неговите репресии по време на предизборните кампании и е решил, че ако организира акция срещу ГЕРБ, ще стане любимец на новозадаващата се управляваща коалиция и ще остане министър. Господин Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, която се мотивира от президентството и лично от президента Радев. Това очевидно е опит за отмъщение и някаква криворазбрана справедливост", смята той.

"Смисълът на политиката не е в унищожаването на политическия противник. Смисълът на политиката е да генерираш по-добри идеи и да събереш повече подкрепа. Унищожаването на противника е смисълът на войната, а за мен политиката не е война", каза Томислав Дончев.

Малко по-късно Министерството на културата публикува и писмото на Минеков:

"ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД. През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото. Сградата на ПРОНО винаги  е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

 

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

 

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.

С уважение,

ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ

Министър на културата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във