Банкеръ Daily

Общество и политика

Минеков обяви "свирепи" нарушения при реставрацията на паметника на Александър II

Паметникът на Александър Втори в центъра на столицата.

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че има нарушения при реставрацията на паметника на Александър Втори. 

Служебният министър прочете съгласувателно писмо, подписано от тогавашния заместник-министър д-р Тодор Чобанов, от което става ясно, че човекът, на когото е поверен ремонтът, не е вписан  в регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности.

"Това е скулпторът Марин Марков, който е собственик на т.нар. „Марков Студио“. Тук е нарушен чл. 164, ал. 1 от Закона за културното наследство. Нарушението се наказва свирепо. Направихме справка в Министерството. Лицето Марин Марков не е вписано в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности“, подчерта служебният културен министър на пресконференция. 

"Представете си, че защото съм красив и умен, някой ми беше дал да реставрирам Казанлъшката гробница, а аз не съм харесал стенописите вътре и съм я пребоядисал с латекс, но с много добри намерения. Извършил ли съм престъпление според вас? Аз съм искал да светне вътре, да бъде по-красиво, според моите разбирания“, попита Минеков. 

Министърът  отговори на писмото до медиите на Камарата на строителите, с което те отхвърлиха обвиненията му за некачествени ремонти на паметници на културата. Според Минеков в становището на Строителната камара има "няколко много странни тези“.

"В това писмо никъде не се споменава какви точно са средствата, които са изразходвани за ремонта, наречен реставрация, какво е получено от  загадъчен дарител и какво е финансирано допълнително: дали от общината, дали от самата Камара, как е взето решението за финансиране. Човекът, който е финансирал, ако го е финансирал наистина, е в санкционния списък на САЩ и е заподозрян като участник в ОПГ. Нормално ли е в България да приемем подобни средства, независимо от добрите намерения“, запита реторично той.

Камарата на строителите обаче твърди обратното.

"Реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II" е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя.", се казва в позиция на Камарата, разпратена до медиите миналата седмица  по повод публични изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във