Банкеръ Daily

Общество и политика

Минчо Коралски: По 300 лева пенсия ще взимат хора с различен принос в осигурителната система

Пенсионната система е стабилна. Това посочи пред БНР Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалната политика. Той определи „всички подмятания и съмнения, че може да гръмне пенсионната система“ като несериозни, доколкото правото на пенсия е конституционно гарантирано. 

Относно втория стълб на пенсионния модел Минчо Коралски отбеляза, че никъде по света няма практика със закон да се задължат хората да внасят парите си в частни пенсионни дружества. „Имаше една такава държава – по времето на Пиночет се създаде прословутият чилийски пенсионен модел, който беше в основата и на нашия. Тези фондове фалираха“, посочи той.

При капиталовите пенсионни фондове у нас няма гаранции за постигане на положителни резултати от внесените средства, допълни Минчо Коралски. 

„Когато говорим за тези капиталови фондове в другите страни – там има гарантирана доходност, докато тук виждаме, че има отрицателна доходност и отрицателна доходност от 1% при 16 милиарда лева в пенсионните фондове, води до 160 милиона чиста загуба на парите, които са внесени в тези фондове. А същевременно печалбата от инвестиционните такси и от таксите за обслужване, върху тях това нещо не влияе и се разпределят дивиденти и печалби от порядъка на 37% - печалба, която може да си пожелае всеки. Всичко това е за сметка на хората, които са си внесли парите в тези фондове. Тези неща трябва да се знаят, за да може хората да направят по-информиран избор“, обясни той.

Увеличаването на минималната пенсия на 300 лева е част от споразумението между управляващите партии, коментира още Коралски.

„Положителното е, че 300 лева ще получат близо 1 милион и малко пенсионери. Отрицателното е, че тези 300 лева ще ги получат както хора с активен принос в осигурителната система, така и хора, които недотам активно са участвали в процеса на формиране на пенсионната система“, изтъкна Минчо Коралски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във