Банкеръ Daily

Общество и политика

Минчев: Енергийната зависимост от Русия е в историята

Темата за газа се използва предизборно, най-вечер от опозицията в последния парламент в лицето на ГЕРБ. Това заяви бившият депутат и председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Такава схема, при която се купува руски газ умишлено през посредник, за да се прикрие реална доставка от "Газпром" – това не е така. Затова беше заведено и дело от Кирил Петков - за да се разсеят тези съмнения", каза Минчев пред NOVA.

"Със сигурност тази енергийна зависимост от Русия, която имахме в продължение на много години, е в историята. Благодарение на действията на предишното правителство вече имаме диверсификация. Диверсификацията не изключва нито един доставчик, стига той да е надежден партньор, какъвто "Газпром" не беше и мисля, че продължава да не е", посочи той. За идеята на ГЕРБ - да бъде създаден Закон за диверсификацията, бившият депутат счита за нереално целта да се постигне чрез законова промяна. "Смятам, че е по-скоро предизборна идея. Стъпката е чрез намиране на различни източници – не през закон, а през реални действия на изпълнителната власт", подчерта той.

Бившият председател на парламента отговори за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и обвиненията, които той отправи към правителството на ПП. В сряда Борисов каза, че решението за ареста му е било взето "на оргия с пици на кристали". "Не мога да приема този тип говорене за обстановката, в която е взето това решение. Не мисля, че е редно да се замеряме с този тип обвинения. Този тип говорене трябва да остане в миналото на българската политика", категоричен е Минчев.

По повод предстоящите избори ексдепутатът съобщи, че бившият силов министър Бойко Рашков ще бъде водач на листа на ПП. "Ще бъде в конкретна листа, но това ще бъде оповестено малко по-нататък", допълни той. По думите му при евентуално бъдещо правителство на "Продължаваме промяната”, от партията по-скоро ще настояват Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във