Банкеръ Daily

Калоян Велчев:

Минаваме от партии на промяната към личности на промяната

Явно минаваме от партии на промяната към личности на промяната. Това каза политологът Калоян Велчев след обявяването на новия политически проект на досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Според Велчев те ще се опитат да формират около себе си силен персонален състав, като разграничителната линия няма да бъде ляво - дясно, а по-скоро морална.      

„Това може да се окаже тази промяна, от която се нуждаем тук и сега, но не мога да си представя подобно позициониране да бъде дългосрочен проект“, коментира политологът пред БНР.

Калоян Велчев очерта варианти за включване на Петков и Василев в политиката – чрез партия мандатоносител, чрез включване в листи на други партии, както и чрез по-широка коалиция, консолидираща енергията за промяна.

Решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков няма да окаже сериозно влияние върху кампанията, смята политологът. „Ще остане тълкуването, че това е политически удар върху силна фигура, която има потенциал“, посочи той.

Според Велчев съставът на втория служебен кабинет говори за приемственост.

"Сегашната ситуация крие опасности по-скоро за президента – Радев може да се окаже уязвим, докато е в кампания, носейки отговорност за цялата държава", подчерта Калоян Велчев. По думите му затова служебното правителство е заявило доста по-умерени приоритети.

"На новото правителство ще му се наложи да налага по-непопулярни мерки и романтичният период от първите четири месеца изглежда приключва в кабинета „Янев 2“, коментира Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във