Банкеръ Daily

Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи:

Миналата година МЗ не публикува анализа за смъртността

"Направихме анализ за смъртността и миналата година. Анализът отиде в Министерство на здравеопазването и не беше публикуван". Това заяви Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. По думите му данните, които бяха изнесени пред обществото за смъртността в страната ни са на базата на анализ сега, тъй като никой не им го е възложил по-рано.

"Нашият център постоянно прави анализи, но не можем сами да ги публикуваме без участието на здравното министерство", каза Хинков пред bTV. "Изготвяме годишен доклад за здравето на гражданите, той се представя на министъра, внася се в комисията по здравеопазване и после се качва на някой рафт. Oт това няма полза", добави той.

По думите му причината за високата смъртност през изминалата година у нас се дължи най-вече на нерегистрираните случаи на COVID-19. "Заболеваемостта не е толкова висока, но смъртността е висока. Всеки трети-четвърти като се зарази – умира, но вероятно причината е липса на регистрация на заболелите", посочи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи.

За ваксинационната кампания Хинков смята, че трябва много ясно да се обясни на обществото колко е важно хората да се имунизират, защото голяма част от тях имат съмнения. Една от препоръките на центъра е сега, докато репродуктивното число на коронавируса е ниско, да се направи по-строга профилактика и превенция на клъстърите. Тези хора да се изолират по-строго под карантина, за да не заразяват хора извън своето близко обкръжение.

В четвъртък бяха представени първите резултати от анализа на управлението на пандемията у нас, който беше възложен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Анализът обхваща дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на пандемията. 

Смъртността от COVID-19 е 123,4 на 100 000. България е на 21-во място в Европа по заболеваемост от коронавирус. По показател "смъртност" обаче сме на трето място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във