Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИЛИОНЕР ЩЕ СЪБИРА ПАРИ НА ЗАЕМ

Шефът на Трон влезе, защото знаеше, че ще излезе от сградата на Националното следствие - твърди се, че увереност за това му е дал прокурор от Главна прокуратура. Бизнесменът знаеше и че паричната му гаранция ще бъде 20 млн. лв., но обяви, че няма пари да я плати и че ще събира от приятели. Знае навярно и че първоначално е обсъждана гаранция от 30, та дори от 50 милиона лева. Заедно с бившия изпълнителен директор на КАПИТАЛБАНК Ангел Първанов, който тази седмица се очаква да бъде привикан в НСлС, Стойчев е обвинен по чл. 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Според следствието първоначално повдигнатото обвинение от прокуратурата за документна измама нямало реално основание, защото ако като член на борда на директорите на някои от шестте фирми - Стандарт нюз, Стандарт-принт, Нюз холдинг, Трон, Нова Деница и Фърст файненшъл, и едновременно с това член на борда на директорите на КАПИТАЛБАНК, е вземал кредити с измама, това би означавало, че той е искал да измами самия себе си - нещо, което не би издържало пред нито един съд. Странно твърдение, имайки предвид богатия банков опит в подобни операции.


Обвинението срещу Стойчев и Първанов е за над 12.735 млн. щ. долара отпуснати кредити, равни на 3 млрд. лева - поясни адвокатът на Стойчев - Иван Иванов. И допълни: И дума не може да става за измама, веднага щяхме да оборим това обвинение. Клиентът му не се признал за виновен и по повдигнатото му обвинение - за престъпление по служба.


По данни на следствието от КАПИТАЛБАНК кредитите са отпускани през периода 10.11.1993 - 25.10.1995 г- на фирмите Трон ЕООД, Стандарт Нюз АД и Нюз холдинг АД. Задълженията на Трон са в размер на 1.5 млн.щ. долара, на Стандарт Нюз- 3.2 млн.щ.долара, и на Нюз холдинг- близо 8 млн. щ. долара. В качеството на обезпечение са залагани едни и същи печатарски машини, внесени при режим на временен внос след отпускане на кредитите, поради което те не могат да бъдат гаранции по тях - твърдят следователи. Обект на разследване са и записи на заповед, издадени и авалирани от едно и също лице - Красимир Стойчев.


Адвокатът Иван Иванов обаче увери, че Трон се е издължил до стотинка на банката още миналата година, а останалите дългове са на фирми, тогава обща собственост с Ангел Първанов. Според Стойчев голяма част от задълженията на Стандарт нюз и Стандарт-принт също били издължени. На влизане за разпит в сградата на Националното следствие Красимир Стойчев обясни още, че не дължи нищо на КАПИТАЛБАНК.


През тази седмица като обвиняеми по това дело ще бъдат привлечени и бившите изпълнителни директори на банката Александър Леков и Лилия Манчева. Преди време пред в.БАНКЕРЪ Ангел Първанов, бивш шеф на банката заяви: Под мой подпис няма нито един нередовен кредит. Кредитите са отпускани от Стойчев, Лилия Манчева и Александър Леков.


Красимир Стойчев обясни миналата седмица пред журналистите, че е бил на почивка в шведския хотел (на Илия Павлов) във Варна, където се е разболял, и затова не е могъл да се яви в следствието. Мога ли да се къпя на морето и да не настина малко, оправда се той. Стойчев заяви, че не знае нищо и за подготвяното ново Г-13 и няма никакви бизнесотношения с шефа на Мултигруп Илия Павлов.


Междувременно следствието подготвя съдебна поръчка до Австрия, която трябва да изясни дали 600 хиляди долара от изтеглените в различни периоди кредити от Красимир Стойчев са отишли за покупка на вила в околностите на Виена, каквито данни има събрани от прокуратурата. Съдебната поръчка всъщност ще трябва да изясни и дали австрийски съд търси Стойчев по обвинение за измама, каквито твърдения тиражира част от пресата. Според тях разследването на австрийските съдебни власти срещу шефа на Трон е започнало във Виена още миналата година, а Стойчев е получавал призовки на виенския си адрес, но не се е явявал за разпит. Той и неговият бивш съдружник в българския GSM оператор Мобилтел Стюард Каралян трябва да дадат показания за действията, които са вършили като съдружници, в резултат на които са ощетени различни банки и фирми на територията на Австрия. Според НСлС по следствието срещу Стойчев и Първанов можело да се стигне при благоприятно развитие на обстоятелствата и до обвинение за друго престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във