Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИЛИАРДЕРЪТ ЛАЦИС - С НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА ПОЩЕНСКА БАНКА

Очевидно орисията на Пощенска банка е да има гръцки собственик. Според високопоставен държавен служител от финансовия сектор, който разтвори душата си в късния петъчен следобед (британските самураи вече бяха обявили, че се отказват от по-нататъшно участие в сделката), самата Nomura е имала намерение да препродаде БПБ... на гръцки капиталисти.


От Nomura International - базираната в Лондон дъщерна компания на японската Nomura Securities, проявиха странно невежество в сферата на общуването. Нейните представители пренебрегнаха бизнесконтактите по летищните VIP-салони, където вероятността търговските им намерения да срещнат отзивчивостта на някои високопоставени правителствени дейци бе по-голяма. А както показа епилогът на историята с Пощенска банка - други проявиха по-голяма съобразителност в това отношение. Съпоставката на подобни дреболии обаче насочва и към съмнението дали в крайна сметка през всичките месеци, докато траяха пазарлъците, БПБ не е имала... само един купувач?


След шест месеца усилени преговори Nomura се отказа от битката и на 31 юли тази година не внесе актуализираната си оферта за Пощенска банка. Лондонските бизнесмени неколкократно обявиха чрез пресата, че са отговорили позитивно на всички изисквания на Банковата консолидационна компания - продавач на Пощенска банка. Те се врекоха, че ще задържат над 51% в капитала на българската банка най-малко две години, след като я придобият. От БКК обаче някак не им повярваха - на 17 юли изпълнителният й директор Петър Жотев обяви, че Nomura губи статута на предпочитан купувач заради уговорките, с които посрещнала условията на БКК. Консолидационната компания прати до тримата кандидати - Националната банка на Гърция, American Life Insurance Company (ALICO) и Nomura Internatiоnal, пакети от стандартизирани документи - договор за покупко-продажба, ангажимент за увеличаване на капитала на Пощенска банка и договор между банката и Български пощи. Кандидатите трябваше да подадат попълнените документи до 16.00 часа на 31 юли 1998 година. А след като ги прегледа - до 5 август, БКК да реши на кого да продаде Пощенска банка. Два дни преди крайния срок - на 29 юли, Nomura извести медиите с факс, който казваше: Nomura International прочете с огромен интерес изявлението на Петър Жотев и се радва да научи, че той е убеден в приватизирането на БПБ през август. По-късно британците потвърдиха, че иронията, лъхаща от това изречение, е съзнателно търсена. Логично на 31 юли последва и отказът на Nomura от по-нататъшното наддаване. Основната причина за отказа, посочена в съобщението, бе, че офертата й e компрометирана.


До уречената дата - 31 юли, пакетите с документи върнаха другите двама кандидати - Националната банка на Гърция и ALICO. Не бяха необходими особени усилия (освен ако, разбира се, някой от конкурентите не дезинформира съзнателно средствата за масова информация у нас) да се установи, че на заседанието си тази сряда бордът на директорите на Банковата консолидационна компания всъщност ще избира собственика на Българска пощенска банка измежду две гръцки банки - Националната банка на Гърция и ЕВРОБАНК (Търговската банка на Крит).


Името на втората кредитна институция не е споменавано досега, но се твърди, че именно тя ще управлява БПБ, ако надпреварата спечели Американската животозастрахователна компания (ALICO). Хора, които много пътуват със самолет, твърдят, че американските застрахователи просто са имали щастливи срещи - естествено случайно - с български държавни чиновници. Американците (ако въобще в случая зад гърба им стоят американски капитали) кандидатстват за покупката на Пощенска съвместно с Consolidated Eurofinance Holdings - групировка, която по неофициална информация е под контрола на гръцкия милиардер Лацис. Това допускане не е случайно - българските финансови среди установиха, че застрахователната компания няма опит в банковото дело и вероятно ще предаде управлението на Пощенска банка на институция, която разбира от тези неща. Между нашите застрахователи пък тръгна слухът, че американците влизат в сделката с идеята да използват клоновата мрежа на БПБ в пощенските станции, за да продават застраховки.


Милиардерът Лацис придоби чрез своите финансови структури контрол върху Йонийската банка, наложи се и в борбата за приватизирането на друга водеща гръцка финансова институция - Банката на Крит. В това сражение негов конкурент бе мощната Банка на Пирея, приватизирана наскоро от тесен кръг инвеститори измежду най-големите частни гръцки предприемачи. Когато бяха отворени офертите, се установи, че купувачът е именно Йонийската банка. Банката на Пирея се реваншира, като се наложи в борбата за приватизиране на Банка на Тракия и Македония - единствената гръцка кредитна институция, чиято централа е извън Атина - в Солун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във