Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков съгласен с Кунева, че докладът на ЕК ще е критичен

Споделям очакванията на Меглена Кунева, че констатациите в доклада на ЕК за България ще са силно критични. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Той определи като „фрапантен пример на дисфункцията в правосъдната система“ изчезването на тефтерчетата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурираха инициали, еднакви с тези на известни политици. Според Миков обаче проблемът е, че законът за комисията не е променян и тя продължава да съществува във формулата „Златанов“.

Относно заплахата на ПФ, че ще оттегли подкрепата си от правителството, ако Орхан Исмаилов остане зам.-министър на отбраната, Миков прогнозира, че партиите във властта ще се споразумеят.
„Ще постигат разбирателство по този въпрос, чак толкова драматизъм за един зам.-министър...“, коментира соцлидерът.

"Въпросът за участието на БСП в сегашното управление в коалиция с ГЕРБ не стои. Решението на БСП да бъде в опозиция е взето от Националния съвет на партията след сериозно проучване на нагласите на основните съвети и не виждам никакви основания за пререшаване на този въпрос, добави Миков.

Лидерът на БСП съобщи, че левицата ще внесе промени в законодателството, свързани с прозрачността при бюджетните разходи.

БСП предлага с изменение на Устройствения закон за бюджета да се запише, че на сайта на Министерството на финансите се публикуват разходите за командировки, заплатите и гражданските договори на всички администрации в страната. „Такъв закон има в САЩ, закон за прозрачността, и в условията на криза на свиване на бюджетните разходи такава инициатива е наложителна“, мотивира предложението на социалистите Миков.

БСП ще внесе и промени в Закона за средното образование, защото не приема искането на ГЕРБ и частните училища да получават финансиране от държавата. „Със законопроекта ще се търси еднакво ниво на масово образование, за да се гарантира масов достъп на всички деца, защото има разлики и проблеми в различните училища, особено в селските райони. Търси се решение за гарантиране на ниво на грамотност при завършване на всеки един образователен етап“, обясни Миков.

„Работим по кръг от организационни мерки, които да доведат до засилване на политическото влияние в навечерието на местните избори, включително и промени в различни ръководства“, съобщи още той. Според него към пролетта левицата трябва да е в състояние, което да й даде перспективи преди местния вот.

Заради това през втората половина на декември по-малките от 19-те партийни организации, където ще има реформи, ще проведат отчетно - изборни конференции, а през януари това ще направят и по-големите, на които им е нужно повече време. Въпреки това обаче едва ли ще има конгрес на БСП с пълен цикъл отчет и избори, макар и да се чуват гласове за провеждането на такъв от партийци, а само работен с цел оздравяване на партийните организации.

„Има мнения за пълен цикъл отчет и избори, но аз не споделям това виждане, както и Националният съвет. Тук става въпрос за определени амбиции, които не биха заздравили позициите на партията“, коментира Миков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във