Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков: Президентът атакува БСП

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви създаването на работна група, която спешно да започне наблюдение на случващото се в изпълнителната власт по време на управлението на служебния кабинет.

"Градусът на политическата обстановка е изключително висок. В последните месеци преди разпускането на парламента са наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички институционални възможности - най-вече на президента, за атака срещу БСП и нейното управление", заяви Миков в началото на днешния пленум на партията, който трябва да избере по негово предложение ново оперативно ръководство.

Понякога тези опити надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия, смята Миков. По думите му очевидно целта на тази обстановка е не само да се неглижира управлението на БСП, но и да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания, още преди формалното й начало.

"В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот", каза Михаил Миков и посочи, че приоритетите пред служебния кабинет очевидно далеч надхвърлят късия конституционен срок на неговото съществуване, както и правомощията му, които основното трябва да се свеждат до нормално протичане на парламентарните избори и конституиране на следващото Народно събрание.

"Започва се с действия, които трябва в негативен план да представят управлението, в което БСП участва", смята Миков.

Социалистите ще утвърдят ново име на лявата коалиция на днешния си пленум - "БСП - лява България", вместо дългогодишното "Коалиция за България". С това име червените ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Стана ясно също, че на пленума ще има само козметични промени в новия състав на партийното ръководство.

Ангел Найденов съобщи преди началото на заседанието на ръководството на партията, че са предложени за изваждане от Изпълнителното бюро трима души: Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков.

На тяхно място ще влезе само един - Захари Георгиев.

Социалистите ще имат и нов говорител на партията - Ангел Найденов ще предаде щафетата като глас на социалистите на Атанас Мерджанов.

Водачите на листи за предстоящите избори ще бъдат обсъдени следващата седмица и в края й ще има заседание на НС за утвърждаване на водачите, на коалиционната формула за участие във вота и на партиите в коалицията, съобщи още Ангел Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във