Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков: Плевнелиев е успял бизнесмен и неуспял политик

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че президентът Росен Плевнелиев трябва да се съобразява с решенията на Народното събрание. Изявлението на Миков в социалната мрежа Фейсбук беше разпространено от пресцентъра на БСП.

"Президентът на Република България, обединител на нацията, за мен е един успял бизнесмен и неуспял политик. Вече няколко години той прокарва всякакви линии на разделение в обществото по причини, които вероятно самият той невинаги разбира достатъчно добре", пише Миков и допълва:

"Човекът, който си позволи да наложи вето на актуализацията на бюджета, която целеше да се осигури възможност за по-бързо възстановяване на ДДС на малките и средни дружества, но премълча гордо сключването на договор за 16 млрд. заем. Човекът, който бленува енергийна ефективност и лекува енергетиката, но наложи вето върху закона за регулиране на непазарно високите цени от т. нар. ВЕИ-та. Човекът, който наложи вето, за да запази доминиращите позиции над българските производители на търговските вериги. Човекът-референдум, който направи всичко възможно, за да се допита до народа по въпроси, на които никой не може да даде смислен отговор, защото са зададени неточно, подвеждащо и мъгляво".

"Всъщност, не искам да говоря много за г-н Плевнелиев. Това, което ме накара да го направя, е вчерашното му изявление, че не одобрявал избора на Мая Манолова за омбудсман на Републиката", посочва Миков.

"Господин президент, моля Ви, не забравяйте, че България е държава с конституционно установена форма на държавно управление - парламентарна република, в която има ясно разделение на властите", заявява той.

"Изборът на омбудсман се извършва единствено и само от Народното събрание. Вие нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание, които Ви се струват неправилни според Вашите субективни възприятия. Вие трябва да се съобразявате с тези решения и висотата на Вашия пост изисква доста по-отговорно поведение", посочва Миков. "Харесва Ви или не, Мая Манолова е новият омбудсман на България и това ще бъде така през следващите пет години", завършва той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във