Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков обеща БСП да бъде конструктивна опозиция

"БСП Лява България" ще се държи като национално отговорна и конструктивна опозиция", обеща лидерът на БСП Михаил Миков в речта си от трибуната на Народното събрание. Затова левицата ще продължи да предлага алтернативни закони, сред които и такива, които да направят прозрачна работата на държавните регулатори. "Ще бъдем представители на автентичното ляво и алтернатива на очертаващото се дясно управление", обеща той.

"Ще участваме активно в парламентарния контрол, ще искаме да се задълбочат добрите практики от миналия парламент за т.нар. блиц контрол и за излъчване на заседанията на комисии", продължи Миков. Въпреки това обаче БСП няма да отстъпва от "червената линия" в своята платформа. Според Миков те ще очертаят най-общо поведението на левицата в 43-ото Народно събрание.

„Ще надграждаме постигнатото в социалната сфера. Ние сме „за” продължаването на усилията за икономически напредък, които обаче сам по себе си обаче той не гарантира социална справедливост. Имаме недовършени приоритети от предишното Народно събрание като борбата с бедността, прогресивното подоходно облагане, достоен размер на пенсиите, грижа за хората с увреждания и грижа за малкия и среден предприемач”, обеща още лидерът на социалистите.

"Последната година беше доминирана от протести и всички искаха нови избори и ето сега се установява, че недоверието и недоволството отново са налице, защото причините са много по-дълбоки - сами по себе си изборите не решават нищо, ако са засегнати демократичните устои на обществото и държавата", коментира още Миков. Според него сега задача на всяка парламентарна група е да преодолее дефицитите на доверие и да върне страната на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация.

"Макар че в парламента сме осем партии и коалиции, прави ли ни това обаче най-представения парламент?", попита Миков. Според него непредставени са половината ни съграждани и това е обстоятелство, за което следва да се държи сметка в 43-ото Народно събрание - какви са причините за това и какво кара хората да се разграничат от политиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във