Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков, Дърева и Пирински подкрепиха Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов

След като стана ясно, че бившият министър на образованието в кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от БСП - Анелия Клисарова ще е кандидатът на партията за кмет на Варна, а Борислав Гуцанов отпадна от нея, БСП-Варна продължава да бъде обект на разгорещени спорове. 64-ма членове на Националния съвет на БСП са изпратили писмо до изпълнителното бюро на столетницата, с което застават зад Борислав Гуцанов и настояват да бъде свикано отново заседание на националния съвет, за да бъде решен окончателно казуса с предложената от него кандидатура на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за кмет на града и издигането на Гуцанов за водач на червената листа в морската столица.

В началото на септември Гуцанов настоя Варненската градска организация на БСП да номинира Костадинов за кандидат-кмет, което категорично бе отхвърлено от централното ръководство на социалистите с мотива, че е унизително председател на друга партия да е кандидат на левицата..

По вътрешна информация на сайта Епицентър.бг сред подписалите се под писмото до изпълнителното бюро на партията са: Михаил Миков, Велислава Дърева, Георги Пирински, Анна Пиринска, Сергей Станишев, Янаки Стоилов, Юрий Асланов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Захари Захариев, Иван Токаджиев, Костадин Паскалев, Димитър Дъбов, Красимир Янков, Любомир Пантелеев, Милко Багдасаров, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Борислав Гуцанов, Боян Ангелов, Георги Божинов, Георги Гергов, Георги Търновалийски, Емил Костадинов, Емил Райнов, Катя Николова, Чавдар Георгиев, Явор Гечев и др. Според тях решението на последния пленум на БСП за издигане на кандидати за кметове и листи с кандидати за общински съветници е в нарушение на устава на БСП.

"Решението за Варна бе гласувано и при безпрецедентен отказ и отнемане на думата на членове на НС, без изясняване на обстоятелствата и без необходимата дискусия по същество, което го прави немотивирано и необосновано", пишат недоволните членове на пленума и настояват спешно свикване на извънреден НС на партията.

След като бе свалено политическото доверие от Борислав Гуцанов, ръководството на партията е възложило на депутата Иван Иванов да регистрира варненската листата на БСП, която ще се води от проф. Анелия Крисарова. В петък ще се проведе заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което писмото ще бъде разгледано. Очаква се решение за свикване на извънреден пленум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във