Банкеръ Daily

Общество и политика

Миков: БСП остава в опозиция

БСП едва ли ще приеме участие в новото правителство, но все пак ще отиде на преговори с ГЕРБ. За разлика от първите разговори тези ще са на лидерско ниво. Това коментира пред БНР лидерът на левицата Михаил Миков. 


„По голямата част от партийните членове искат БСП да остане в опозиция, каквото място й отреди българският избирател. Смятам, че това е решението, с което ние ще влезем в 43-тото Народно събрание”, подчерта той.  Според него в Европа и вътре в страната има хора, които смятат, че това е проява на национална отговорност участие в управлението.


Миков констатира, че се оформя дясно управление на страната. Според него важно е то да укрепва доверието в институциите и да прокарва политики, които обществото одобрява. „Това е главната задача на бъдещото управление и това, което би могло да даде стабилност в нестабилната обстановка”, допълни соцлидерът.

Той отново разкритикува идеята за широка коалиция, като тази в Германия, но в български вариант. Според него при широка коалиция - политическата отговорност се размива. Тогава рисковете са не за една или друга партия, а за това, че се подкопава стабилността на политическия живот.

Миков коментира и казуса "КТБ". Той подчерта, че трябва да има яснота за позициите на всички партиите, а разговорите за това трябва да бъдат разсекретени. 

"Отговорите защо се стигна до това състояние на банката се крият в балансите, договорите, политиката по привличане на средства на КТБ и предприетите или не действия от страна на БНБ", обясни лидерът на БСП. Според него най-важният въпрос сега е откъде да дойдат парите, за да се реши проблемът.

"В Централната банка има над 4 млрд. лв. средства извън паричния съвет. Те са средства на държавата, но под пряко управление на банката. Там е резервът, който ще позволи да не се увеличава дефицита и да не се натоварва бюджетът. Тези пари спокойно могат да подпомогнат изплащането на гарантираните от закона депозити", смята още Михаил Миков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във