Банкеръ Daily

Общество и политика

Мика Зайкова: Не може да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи

"Не може да правиш разчети и да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи". Така икономистът и синдикален експерт Мика Зайкова коментира пред БНР правителствените обещания за увеличаване на пенсиите. Тя припомни, че през септември дефицитът в НОИ беше над 5 млрд. лева и изказа недоверие в твърдението на социалния министър Деница Сачева, че трансферът от държавния бюджет за 2020 г. ще бъде 4,134 млрд. лв.

"Това, което предлагат, създава деформация в пенсионния модел и в цялата осигурителна система. Вдига се минималният осигурителен доход, но максималният не се пипа. Съотношението между тях е нарушено. Второ - вдига се максималната пенсия, но максималният осигурителен доход не се пипа, т.е. нарушено е съотношението и между тях", обясни икономическият експерт.  

Според нея управляващите не искат да имат приходи в бюджета на НОИ. "Само 3,8% ще нараснат приходите, а разходите са 5 пъти повече. Това означава, че централният бюджет е застрашен", подчерта тя.

Зайкова коментира, че с поведението управляващите обричат на мизерни пенсии и бъдещите поколения, защото таванът на максималния осигурителен доход се задържа и не се пълни "Сребърният фонд", който се пълни от приватизация, концесионни такси и излишъци. "От 2016-а до 2019-а година имаше бюджетни излишъци, но нито стотинка не е влязла в този фонд", посочи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във