Банкеръ Daily

Заради системата за детските градини

Михаил Паргов поиска оставката на зам.-кмет на София

Михаил Паргов

Общинският съветник от „Демократична България“ Михаил Паргов поиска оставката на зам.-кмета на София по дигитализация Генчо Керезов заради проблемите със системата за записване на деца в детските градини.

След като вече системата за подаване на заявления беше затворена според предварително обявените срокове, тя беше отново отворена за допълване. Родителите на 2481 деца се оплакаха, че не са успели да поставят отметка за наличие на адресна регистрация в района на детската градина. Самата отметка е забутана на трудно откриваемо място в системата. Повторното й отваряне доведе до размествания на класирането на децата и недоволство на родителите.

„Системата не е направена лесна за употреба, за да могат родителите бързо да се ориентират и попълват данните. Това доведе до неприятната ситуация да се налага да се отваря наново и да се нарушават предварително обявените срокове. По време на кампанията получих множество оплаквания от родители, че не се отговаря на елементарни запитвания“, заяви Паргов, който е член на комисията по образование, наука и културно многообразие.

Общинският съветник цитира отговорността, която Йорданка Фандъкова пое като заместник-кмет по образованието през 2008 г. заради сходен проблем със системата за класиране в детските градини. Тогава тя си подаде оставката. „Кой ще понесе отговорност за настоящите проблеми със системата? Не е ли редно г-н Керезов да направи тази стъпка“, попита Михаил Паргов на заседание на комисията.

За поредна година от управлението на кмета Йорданка Фандъкова хиляди деца останаха без възможност да ползват общинска детска градина. Според резултатите от първото класиране над 10 000 деца не са успели да намерят място.

Общинските съветници от „Демократична България“ систематично предлагат алтернативи за разрешаване на проблема с липсата на места в детските градини и ясли, като вече действащите компенсации за неприети деца. Също така бяха предложени десетки терени за строителство на нови детски градини и ясли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във