Банкеръ Daily

Общество и политика

Михаил Миков: Какво значи рестарт? Натискаш копчето и кой каквото взел от прехода, взел

Днешната Конституция е правена в трудни времена, но във времена, в които обществото е било много по-консолидирано. Позицията е на Михаил Миков, бивш лидер на БСП, председател на парламентарната група на левицата и председател на 42-рото Народно събрание.

"Интересите на дясно-центристкото либерално мнозинство в днешното Народно събрание се разминават с тези на мнозинството български граждани и няма шансове в едно Велико народно събрание да се конфигурира ляво мнозинство", смята Михаил Миков.

„И така ще се получи едно голямо разминаване, освен ако днешната десница не иска да сложи точка на прехода – кой каквото е взел, рестартираме за малко и продължаваме напред. /…/ Какво означава рестарт? Натискаш копчето за мъничко. Кой каквото е взел от прехода, взел. Всеки е там, където е“, коментира още Миков пред БНР.

По думите му с предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание се подменя дневният ред. "Странно е такава процедура да започва на финала на едно Народно събрание, когато всяка от политическите сили в него се оглежда към предстоящите избори", заяви Михаил Миков.

Събирането на мнозинства на принципна основа тук става доста трудна, да не кажа непосилна задача. В цялата тази конфигурация големият въпрос е какви промени ще бъдат зададени като идея за някакво Велико народно събрание, макар че то по никой начин не е обвързано с този проект. Този проект може да бъде само поводът за неговото свикване“, уточни юристът .

Той изтъкна, че при фрагментацията на политическия живот и замяната на политическите партии от популистки проекти, конфигурацията на едно бъдещо Народно събрание не само че може да доведе до резултат да не се постигне мнозинство, но може да постигне резултати, от които българските граждани да се чудят на кой свят са.

Миков посочи още, че днешната Конституция не само дава добра основа за развитие на демокрацията, но и добра основа за развитието на правовата и най-вече на социалната държава. В уплътняването със съдържание на конституционните текстове, свързани със социално-икономическите права, той вижда поле за действие на левицата. 

Защото и 5 нови конституции да се напишат, когато убийствените неравенства, бедността, ограниченията в достъпите до здравеопазване, образование потискат хората, то по-скоро рано, отколкото късно те ще усетят, че не Конституцията е техният проблем, за да живеят по-добре", смята Михаил Миков. 

Той допълни, че проектът на ГЕРБ няма как да е друг, освен да е десен. "Социологическите проучвания показват, че в едно следващо Народно събрание – велико или обикновено, отново ще преобладава десницата", посочи Миков. „И то десницата не от 90-те години, когато се зараждаше едрият капитал в България, а десницата от 2020-а, когато виждаме, че едрият капитал е доминиращ в решенията и това е дразнещо българските граждани, за да излизат по улиците днес", уточни бившият лидер на БСП.

"Темата "Велико народно събрание" върви по две линии - от страна на властта и от страна на групи от протестърите", каза още Михаил Миков. "Но това са все десните усещания за преконфигуриране на властта", отбеляза той.

БСП би трябвало с всичките аргументи да заяви ясна позиция по същество, смята Миков, който призова за спешно свикване на Националния съвет на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във