Банкеръ Daily

Общество и политика

Михаил Миков: Изборът на Нинова създава повече проблеми, отколкото решава

"Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава". Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков. Той поздрави Корнелия Нинова с избора и за председател на левицата. "Не съм имал илюзии, че може да има друг изход от тези избори", подчерта той.

По думите му разделението в партията е достигнало много високи равнища.

"За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания", убеден е той. 

Според него личният стил на Корнелия Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото.

Миков беше категоричен, че "набедената опозиция в БСП" никога не е била за съюз с ГЕРБ и припомни, че те са консолидирали гласове, с които Нинова е била избрана за председател на социалистите още първия път.

"Обикновените социалисти повярваха на това, че Нинова е спасителката от ГЕРБ. Сега предстои по-трудното", каза той.

Бившият лидер на левицата коментира, че сега много важно е каква политика за България ще предложи БСП, която да е различна от дясната политика, и доколко ще успее да намери политически партньори, които да прокарват тази политика.

"За властта могат да се намерят партньори, защото такива безпринципни коалиции не са изключение в най-новата ни история и ние сме участвали в такива. Съвсем друго е да получиш доверие за политика и достатъчно мнозинство, за да я прокарваш. От времето на Жан Виденов такава ситуация трудно се е очертавала пред БСП".

Миков изказа опасение, че на държавата не й е необходима замяна на едно дясно управление - каквото е на ГЕРБ, с друго дясно.

"Това е бил големият спор в БСП, който предизборно беше вкарван е простото противоречие: "За партията ли си, или искаш тя да бъде превзета от ГЕРБ". 

Той посочи, че има риск пред БСП, който се очертава от преминаването й в лидерска партия от типа на ГЕРБ.

"Не се казва Борисов лидерът, но Нинова може да означава същото", категоричен е той. По думите му у хората, участвали в избора на Корнелия Нинова, има желание за "разчистване на вредните плевели" в партията.

"Приемам това много спокойно, защото и други бивши председатели на БСП в годините са ставали ненужни, но от това партията само е отслабвала".

Михаил Миков коментира заявката на управляващите за рестарт на политическата система, като заяви, че един рестарт би означавал при всички случаи лява политика и БСП трябва да може да артикулира такава лява политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във