Банкеръ Daily

Общество и политика

Михаил Константинов за машинното гласуване: В Европа такова нещо няма

Изборният експерт проф. Михаил Константинов съжали, че председателката на ЦИК съдия Стефка Стоева е подала оставка. 

"Много съжалявам за тази оставка, защото съдия Стефка Стоева е един перфектен професионалист, който блестящо се справяше със своята работа.Определено нейната оставка ще бъде загуба за изборния процес в България”, каза проф. Михаил Константинов. 

Стоева обяви в четвъртък пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини

Новината обаче е била предшествана от 20-минутно изказване, в което тя остро критикува законодателни промени, свързани с машинното гласуване, които ГЕРБ внесе през юли. Според измененията отговорността за придобиване на машините за гласуване ще се носи от ЦИК, а не от Министерския съвет.

Стоева обаче е на мнение, че комисията е поставена да работи „в условията на неясно и нестабилно законодателство”.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, като "нагли спекулации".

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в НС няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито МС, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.

"Кой ще сертифицира купуването на машините за гласуване, тяхната поддръжка, сертифициране и одитиране, не е достатъчно добре уточнено в закона”, коментира ден по-късно проф. Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване”.  

По думите му цената на една машина в момента е между 2000 долара и 3200 евро. Той посочи, че сроковете за доставка са поне 4 месеца, като цените се покачват, колкото по-малък е срокът. „Това са сроковете, с които депутатите и изборната администрация ще трябва да се съобразяват”, каза Константинов.

Според него по принцип задачата за машинно гласуване е решима, но сроковете са много стегнати и ако искаме да го направим, трябва да се действа максимално бързо. „Нека да имаме в предвид, че в Европа такова нещо няма”, подчерта Константинов.

Въвеждането на машинно гласуване като гарант за провеждането на честни избори е едно от исканията на продължаващите над 50 дни антиправителствени протести. Наред с това протестът е обединен около оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във