Банкеръ Daily

Общество и политика

Михаил Константинов: За 10 г. стандартът в България се е повишил с две трети

Преди 10 години, когато България влизаше в Европейския съюз, нашият стандарт беше 30% от техния. Сега е 50% от техния, това е едно увеличение с две трети, изчисли проф. Михаил Константинов. Той обаче обясни, че българите все още живеят два пъти по-зле от европейците, защото заплатите ни са четири пъти по-ниски, а цените - 2 пъти по-ниски.

Константинов посочи, че много се спекулира с броя на българите в чужбина, както и с този на живеещите в София. Според неговите изчисления в чужбина има милион и половина българи с български паспорти. От тях около милион били избиратели. Постоянно живеещите в София пък били милион и триста хиляди. Още 50-60 хиляди прииждали, тъй като работели в столицата. 

Михаил Константинов коментира и приемането на България в Шенген и еврозоната. Според него процедурите трябва да станат необратими и бързи. 

"При нас падането на борда без влизане в еврозоната ще е пълна катастрофа. Сътресения ще има, но минаването към европейската валута ще бъде благоприятно за бизнеса у нас, тъй като вноската за държавния ни дълг ще бъде два или три пъти по-евтина", обясни Константинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във